Risotto z bobem
Szukasz dobrego treningu na przedramiona? Nazywa się risotto. Żeby je zrobić trzeba się sporo namieszać łyżką. Ale przynajmniej smak i jedyna słuszna kolejność: najpierw rzeźba, potem masa - wszystko wynagradzają!
Risotto z bobem - składniki:
- 150 g ugotowanego i wyłuskanego bobu
- 1 duża cebula
- 5 łyżek masła (3+2)
- 250 g ryżu do risotto (arborio lub carnaroli)
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 900 ml bulionu warzywnego
- 50 g parmezanu
- 1 cytryna
- sól
- pieprz
Risotto z bobem - sposób przygotowania:
Na głębokiej patelni rozpuść 3 łyżki masła i podsmaż na nim drobno posiekaną cebulę. Kiedy cebula się zeszkli wsyp na patelnię suchy ryż i smaż przez minutę cały czas mieszając. Wlej wino i podgrzewaj, aż cały płyn wyparuje. Następnie zacznij dodawać po chochli bulionu, za każdym razem czekając, aż ryż wchłonie cały płyn. Gotuj risotto na średnim ogniu, stale mieszając, aż ryż będzie al dente (zajmie to około 30 minut). Na koniec zetrzyj do risotto skórkę z połowy cytryny, dodaj bób, dwie łyżki zimnego masła oraz parmezan i dokładnie wymieszaj. Zdejmij risotto z ognia, dopraw ewentualnie solą oraz pieprzem i od razu podawaj.
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
Nigdy więcej wysuszonej jajecznicy. Szef kuchni zdradza, by dodać składnik, który na pewno macie w lodówce
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
Kwiat w galaretce wygląda wprost olśniewająco. A jak go zrobić? To nie takie trudne, ale trzeba trochę cierpliwości
-
Polskie pierogi hitem sprzedaży w Niemczech. Pomógł lockdown
-
Prezes PFR nieoficjalnie o otwarciu restauracji: "Będzie to możliwe w maju"
- Lepsze traktowanie pracowników, którzy się zaszczepią? W USA Lidl dopłaci do pensji
- Dlaczego Polacy mają taką obsesję na punkcie cukru? To wina znanego reportażysty
- Ryż na mleku - słodkie wspomnienie babcinej kuchni. Próbowaliście w wersji babeczkowej? [PRZEPIS]
- Pesto - smak włoskiej bazylii
- Największa lekcja gotowania, by zebrać 9,5 miliona na najdroższy lek świata dla Ani. Będzie rekord?