Muffiny z truskawkami

Czy można zjeść truskawki ze śmietaną nie używając miseczki? Kiedy właśnie zastanawiałeś jak złożyć ręce, żeby zmieściły się w nich truskawki, a śmietana nie przelatywała bokiem, my wymyśliliśmy ten przepis. Truskawka w śmietanie w muffince.
Zobacz wideo

Muffiny z truskawkami - składniki:

  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 opakowanie cukru z wanilią (10 g)
  • 2 białka
  • 2 łyżki jogurtu
  • 3/4 szklanki mleka
  • 210 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 12 truskawek (bez szypułek)
  • 400 ml śmietanki 36 proc.
  • 1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo:

  • rękaw cukierniczy
  • końcówka cukiernicza (tylka) w kształcie gwiazdki

Muffiny z truskawkami - sposób przygotowania:

  1. Rozpuszczone masło wymieszaj z drobnym cukrem oraz cukrem waniliowym. Dodaj białka, jogurt oraz mleko i wymieszaj do połączenia składników. Przesiej do miski mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz sól i połącz z mokrymi składnikami.
  2. Formę na muffiny wyłóż papierowymi papilotkami i wypełnij je ciastem do 2/3 wysokości. Piecz około 20 minut w 180 stopniach C, aż muffiny nabiorą złotego koloru. Upieczone muffiny całkowicie ostudź.
  3. W międzyczasie ubij na sztywno śmietankę, pod koniec ubijania dodając do niej cukier puder. Przełóż bitą śmietanę do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.
  4. Ostrym nożem wytnij w środku ostudzonych babeczek otwory wielkości truskawek i wciśnij w nie owoce. Wierzch babeczek ozdób bitą śmietaną.
Więcej o:
Copyright © Agora SA