Pieczone oponki [HAPS KIDS]

Czy masz w domu małego fana motoryzacji? Z pewnością będzie zachwycony naszymi pieczonymi oponkami. A Ty będziesz zachwycona ich składem, bo zawierają olej kokosowy i są słodzone miodem.

Składniki:
2 banany
5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego
350 ml mleka migdałowego
3 łyżki miodu
350 g mąki
4 łyżki kakao
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 tabliczki gorzkiej czekolady

Do ozdoby:
100 g gorzkiej czekolady
5 łyżek mleczka kokosowego
garść posiekanych orzechów

Dodatkowo:
Rękaw cukierniczy
Silikonowa foremka do oponek

Sposób przygotowania:
Banany pokrój w plasterki, przełóż do miski i rozgnieć widelcem. Dodaj olej kokosowy, mleko oraz miód i dokładnie wymieszaj. Przesiej do miski mąkę, kakao, cukier waniliowy, sodę i proszek do pieczenia i wymieszaj do połączenia składników. Na koniec wmieszaj do ciasta drobno posiekaną gorzką czekoladę.
Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego i wypełnij nim silikonową foremkę na oponki. Wstaw foremkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz około 15 minut.
W międzyczasie przygotuj polewę. Czekoladę z dodatkiem mleczka kokosowego rozpuść w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. Upieczone i ostudzone oponki zanurz w polewie czekoladowej i posyp posiekanymi orzechami.

Więcej o:
Copyright © Agora SA