Odwracana pizza w kokilkach
Składniki:
1 opakowanie ciasta na pizzę
40 g minisalami w plastrach
100 g pomidorków koktajlowych
125 g mozzarelli
1/2 szklanki sosu pomidorowego
1 roztrzepane jajko
kilka listków świeżej bazylii
Dodatkowo:
4 żaroodporne kokilki
Sposób przygotowania:
Rozwiń arkusz ciasta na pizzę i powykrawaj w nim kółka o średnicy nieco większej niż średnica kokilek. Pomidorki koktajlowe i mozzarellę pokrój w plastry.
Dno kokilek wyłóż plasterkami salami. Na salami rozłóż plastry mozzarelli, a następnie listki bazylii oraz plasterki pomidorków koktajlowych. Nałóż do każdej kokilki po łyżce sosu pomidorowego i rozłóż na wierzchu wykrojone wcześniej kółka z ciasta na pizzę.
Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem i wstaw kokilki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz około 15 minut, aż ciasto się zrumieni. Po wyjęciu z piekarnika odwróć kokilki do góry nogami, aby dodatki opadły na ciasto. Zdejmij kokilki i od razu podawaj.
-
Nigdy więcej wysuszonej jajecznicy. Szef kuchni zdradza, by dodać składnik, który na pewno macie w lodówce
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
Kwiat w galaretce wygląda wprost olśniewająco. A jak go zrobić? To nie takie trudne, ale trzeba trochę cierpliwości
-
Polskie pierogi hitem sprzedaży w Niemczech. Pomógł lockdown
-
Dziennikarz z USA zdradza przepis na kopytka. Bardzo podobny do "naszego", ale jest różnica
- Lepsze traktowanie pracowników, którzy się zaszczepią? W USA Lidl dopłaci do pensji
- Dlaczego Polacy mają taką obsesję na punkcie cukru? To wina znanego reportażysty
- Prezes PFR nieoficjalnie o otwarciu restauracji: "Będzie to możliwe w maju"
- Ryż na mleku - słodkie wspomnienie babcinej kuchni. Próbowaliście w wersji babeczkowej? [PRZEPIS]
- Pesto - smak włoskiej bazylii