Odwracana pizza w kokilkach
Składniki:
1 opakowanie ciasta na pizzę
40 g minisalami w plastrach
100 g pomidorków koktajlowych
125 g mozzarelli
1/2 szklanki sosu pomidorowego
1 roztrzepane jajko
kilka listków świeżej bazylii
Dodatkowo:
4 żaroodporne kokilki
Sposób przygotowania:
Rozwiń arkusz ciasta na pizzę i powykrawaj w nim kółka o średnicy nieco większej niż średnica kokilek. Pomidorki koktajlowe i mozzarellę pokrój w plastry.
Dno kokilek wyłóż plasterkami salami. Na salami rozłóż plastry mozzarelli, a następnie listki bazylii oraz plasterki pomidorków koktajlowych. Nałóż do każdej kokilki po łyżce sosu pomidorowego i rozłóż na wierzchu wykrojone wcześniej kółka z ciasta na pizzę.
Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem i wstaw kokilki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz około 15 minut, aż ciasto się zrumieni. Po wyjęciu z piekarnika odwróć kokilki do góry nogami, aby dodatki opadły na ciasto. Zdejmij kokilki i od razu podawaj.
-
Sałata szybko więdnie? Znamy trik, dzięki któremu możesz przechowywać ją nawet przez miesiąc
-
Jak kroić, siekać i filetować jak szef kuchni? Te triki ułatwią ci przygotowanie w domu posiłków
-
Młoda kapusta - sprawdź proste i pyszne przepisy
-
Whisky czy whiskey? Solo czy z... colą? Jak kupować? Opowiada najpopularniejszy polski koneser
-
Gastronomia apeluje o otwarcie ogródków. IGGP wylicza rządowe wsparcie. "Rząd udaje, że pomaga"
- Biszkopt kakaowy, bita śmietana i dżem to składniki: a) karpatki; b) stefanki; c) wuzetki?
- Przekąski do wieczornego maratonu. Zostawcie już ten nudny popcorn
- Lubicie cinnamon rolls? Te w wersji truskawkowej podbiją wasze serca [PRZEPIS]
- Rozpoznasz, czy to normalne jedzenie czy trucizna? Pomylić się można tylko raz
- Jak wydobyć miąższ z awokado bez użycia noża? Banalny trik z internetu