Parmezanowe pieczone frytki
Ludzie dzielą się na dwie grupy: na tych, którzy wolą frytki z ketchupem i na tych, którzy wolą z majonezem. Nasz przepis na frytki z serem jest ponad podziałami, bo nie wymaga przyprawiania.
Składniki:
500 g młodych ziemniaków
3 jajka
1 szklanka tartego parmezanu
1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
1/2 łyżeczki płatków ostrej papryczki
1/2 łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania:
Ziemniaki porządnie wyszoruj i pokrój w łódeczki. W jednej misce wymieszaj tarty parmezan z natką pietruszki i suszonymi przyprawami. W drugiej misce roztrzep jajka. Pokrojone ziemniaki zanurzaj w roztrzepanych jajkach, a następnie obtaczaj w parmezanowej panierce. Ułóż ziemniaki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piecz około 30 minut, aż ziemniaki zmiękną i porządnie się zrumienią.
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
Kiełbasa kiełbasie nierówna. Jak kupić taką dobrej jakości? Co z parówkami? Są warte złej sławy? Sprawdzamy
-
Racuchy lubią prawie wszyscy. Mamy wspaniały przepis na wersję budyniową
-
Polskie pierogi hitem sprzedaży w Niemczech. Pomógł lockdown
-
Lody o smaku Majonezu Kieleckiego to hit internetu. Lodziarnia prowadzi sprzedaż na wynos
- Kuchnia polska nie ma przed tobą tajemnic? Zaraz to sprawdzimy
- Domowy kompostownik z dżdżownicami i zmywaki robione na drutach - nietypowe pomysły na typowe problemy ekologiczne
- Kwiat w galaretce wygląda wprost olśniewająco. A jak go zrobić? To nie takie trudne, ale trzeba trochę cierpliwości
- Złota Wiśnia i Śliwka Nałęczowska - dla najbliższych sercu
- Śniadanie musi być - o tym, dlaczego śniadanie to podstawa