Serowa bagieta w boczku

Pamiętasz tę historię o gościu, który miał pytona, który przez kilka dni leżał wyprostowany i się nie ruszał? Potem okazało się, że w ten sposób wąż sprawdzał, czy właściciel już mu się zmieści w brzuchu. Z tym daniem jest tak, że gotowa bagietka wygląda jak pyton, a po jej zjedzeniu trzeba leżeć wyprostowanym, żeby się dobrze strawiła. Aha! Nie musisz mierzyć, czy się zmieści w brzuchu. Sprawdziliśmy. Zmieści.
Zobacz wideo

Składniki:
1 mini-bagietka
3 plastry sera żółtego
1 kulka mozzarelli (125 g)
50 g sera z niebieską pleśnią
200 g wędzonego boczku w plastrach

Sposób przygotowania:
Bagietkę rozkrój wzdłuż i delikatnie rozłóż na boki. Do środka bagietki włóż plastry żółtego sera, a następnie pokrojoną w plastry mozzarellę oraz kawałki sera z niebieską pleśnią.

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozłóż plastry boczku tworząc prostokąt o takiej samej długości co bagietka. Na środku połóż wypełnioną serem bagietkę i owiń ją szczelnie boczkiem. Piecz około 20 minut w 180 stopniach C, aż boczek delikatnie się zrumieni.

Więcej o:
Copyright © Agora SA