Tosty z omletem
Składniki:
1/2 zielonej papryki
1/2 żółtej papryki
3 plastry szynki
2 jajka
2 kromki chleba
2 garści tartego żółtego sera
1 łyżka oleju
Sposób przygotowania:
Oba rodzaje papryki oraz szynkę pokrój w drobną kostkę. Z kromek chleba powykrawaj środki, zostawiając około 2 centymetry miąższu przy skórce.
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i przesmaż żółtą i zieloną paprykę, aż zmiękną. Dodaj pokrojoną szynkę i smaż przez minutę. Rozgarnij podsmażone składniki na dwa stosiki odpowiadające wielkością otworom w kromkach chleba.
Włóż na patelnię wydrążone kromki chleba, tak aby podsmażone składniki zmieściły się w ich środku. W niewielkiej miseczce roztrzep jajka i rozlej je po równo do środka obu kromek chleba. Posyp masę jajeczną tartym żółtym serem i przyłóż na wierzch wycięte wcześniej środki kromek chleba.
Smaż przez dwie minuty po czym obróć chleb na druga stronę. Smaż jeszcze minutę, delikatnie dociskając tosty do patelni i od razu podawaj.
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
Polskie pierogi hitem sprzedaży w Niemczech. Pomógł lockdown
-
Dziennikarz z USA zdradza przepis na kopytka. Bardzo podobny do "naszego", ale jest różnica
-
"Zioberko po krakowsku" i "Obietnica Kaczafiego" w menu. Rozgoryczony restaurator otworzył nowy lokal
-
Kwiat w galaretce wygląda wprost olśniewająco. A jak go zrobić? To nie takie trudne, ale trzeba trochę cierpliwości
- Ryż na mleku - słodkie wspomnienie babcinej kuchni. Próbowaliście w wersji babeczkowej? [PRZEPIS]
- Nigdy więcej wysuszonej jajecznicy. Szef kuchni zdradza, by dodać składnik, który na pewno macie w lodówce
- Największa lekcja gotowania, by zebrać 9,5 miliona na najdroższy lek świata dla Ani. Będzie rekord?
- Najtrudniej zrezygnować nam z sera i kotletów - raport "Kuchnia roślinna w Polsce"
- Gubisz się w restauracyjnym menu? Ten quiz rozłoży cię na łopatki