Tosty z omletem

W życiu są czasem niespodziewane trudne sytuacje. Jedną z nich jest ta, kiedy kroisz sobie kawałek chleba i okazuje się, że w kromce zrobiła się wielka dziura. Kiedyś w takich sytuacjach załamywaliśmy ręce, a dziś wiemy, że z dziury można zrobić super danie.
Zobacz wideo

Składniki:
1/2 zielonej papryki
1/2 żółtej papryki
3 plastry szynki
2 jajka
2 kromki chleba
2 garści tartego żółtego sera
1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:
Oba rodzaje papryki oraz szynkę pokrój w drobną kostkę. Z kromek chleba powykrawaj środki, zostawiając około 2 centymetry miąższu przy skórce.

Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i przesmaż żółtą i zieloną paprykę, aż zmiękną. Dodaj pokrojoną szynkę i smaż przez minutę. Rozgarnij podsmażone składniki na dwa stosiki odpowiadające wielkością otworom w kromkach chleba.

Włóż na patelnię wydrążone kromki chleba, tak aby podsmażone składniki zmieściły się w ich środku. W niewielkiej miseczce roztrzep jajka i rozlej je po równo do środka obu kromek chleba. Posyp masę jajeczną tartym żółtym serem i przyłóż na wierzch wycięte wcześniej środki kromek chleba.

Smaż przez dwie minuty po czym obróć chleb na druga stronę. Smaż jeszcze minutę, delikatnie dociskając tosty do patelni i od razu podawaj.

Więcej o:
Copyright © Agora SA