Spaghetti razowe z kolorowymi warzywami [HAPS KIDS]
Składniki:
500 g makaronu razowego spaghetti
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 marchewka
1 papryka
5 pieczarek
1 cukinia
1 puszka krojonych pomidorów
1 szklanka przecieru pomidorowego
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Wszystkie warzywa drobno posiekaj. W głębokiej patelni rozgrzej oliwę i przesmaż cebulę oraz czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj marchewkę i paprykę i smaż około 3 minut, aż warzywa zmiękną. Następnie dodaj pieczarki i cukinię i smaż kolejne 3 minuty.
Dopraw podsmażone warzywa solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy i doprowadź sos do wrzenia.
Gotuj przez dwie minuty na wolnym ogniu, po czym zdejmij patelnię z kuchenki. Wymieszaj gorący sos z ugotowanym makaronem i od razu podawaj.
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
-
Myjesz jajka przed włożeniem do lodówki? Mogą się szybciej zepsuć
-
Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
-
Dlaczego rosół mętnieje? Powodów jest kilka [PORADNIK]
- Szagówki, tarcioki, szaraki czyli kluskowy atlas Polski
- Kobiety-rakiety polskiej gastronomii
- Gastronomia otworzy się po Wielkanocy? "Jest wstępna zgoda"
- Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Kampania promocyjna serków homogenizowanych OSM Piątnica