Pyszne ziemniaczki w skorupkach
Składniki:
500 g małych, młodych ziemniaków
200 g mąki pszennej
2 białka jaj
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
50 ml wody
Sposób przygotowania:
Ziemniaczki porządnie wyszoruj i osusz. Do misy blendera wsyp mąkę, sól oraz czosnek niedźwiedzi. Dodaj białka i zmiksuj pulsacyjnie, aż całość zacznie przypominać okruchy ciasta. Dolej wodę i zmiksuj do trzymania zwartego i gładkiego ciasta.
Przełóż ciasto na oprószony mąką blat i rozwałkuj na bardzo cienki placek (grubości monety jednozłotowej). Przy pomocy szklanki lub foremki powycinaj w cieście kółka. Na każdym kółku połóż po małym ziemniaczku i owiń go szczelnie ciastem (uważaj aby nie zrobić w cieście dziur, aby podczas pieczenia nie uciekała przez nie para).
Przełóż ziemniaki w cieście na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Podawaj z ulubionym sosem.
-
Racuchy lubią prawie wszyscy. Mamy wspaniały przepis na wersję budyniową
-
Zostało ci trochę chleba? Zapomnij o bułce tartej, a tym bardziej o wyrzucaniu. Zrób pizzę zero waste
-
Sernik jak ser z dziurami. Przepis na niebanalny deser robi furorę w sieci
-
Pewnie znacie już peskatarianizm i fleksitarianizm. A słyszeliście o klimatarianizmie?
-
Cruffiny to połączenie muffinów i croissantów. Efekt? Niebo w gębie
- Wykwintność i prostota w jednym, czyli karnawał z Appetitą!
- DIETA DLA MÓZGU: Dietetyk ujawnia, jak dobra dieta może poprawić nasze zdrowie psychiczne
- Nowość w portfolio Milka & Oreo - ciastka Milka Oreo Sensations
- Restauracja Magdy Gessler otwarta pomimo zakazu. Restauratorka: "Nie zgadzam się z postanowieniem"
- Zainspiruj się warzywnie z Bonduelle!