Ekspresowa zapiekanka makaronowa w filiżance
Składniki:
150 g makaronu rigatoni (grube, krótkie rurki)
1 szklanka sosu pomidorowego
200 g mozzarelli
50 g tartego parmezanu
1 łyżka oliwy
świeża bazylia
Dodatkowo:
2 duże filiżanki
Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu i odcedź. Mozzarellę pokrój w plastry. Dno i boki filiżanek posmaruj oliwą przy pomocy pędzelka. Włóż do filiżanek po plasterku mozzarelli. Rozsmaruj na mozzarelli po dwie łyżeczki sosu pomidorowego, połóż kolejne dwa plastry mozzarelli i ponownie posmaruj je sosem.
Następnie wypełnij filiżanki ugotowanymi makaronowymi rurkami - ustaw je pionowo jedna przy drugiej, tak aby przypominały plaster miodu. Na wierzchu makaronu rozprowadź jeszcze kilka łyżeczek sosu pomidorowego i posyp całość tartym parmezanem.
Wstaw filiżanki do mikrofalówki i podgrzewaj około półtorej minuty na średniej mocy. Przełóż gorące zapiekanki makaronowe na talerze, obracając filiżanki do góry dnem. Udekoruj zapiekanki świeżą bazylią i od razu podawaj.
-
Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
Co na obiad w piątek? Przepisy na kotlety bez mięsa
-
Toruńska knajpa nie obsługuje policjantów. Komentujący podzieleni. Właściciele: Plakat nie zniknie, zdania nie zmienimy
-
Desery jak za dawnych lat. Przypominamy receptury z babcinej kuchni
- Szagówki, tarcioki, szaraki czyli kluskowy atlas Polski
- Kobiety-rakiety polskiej gastronomii
- Gastronomia otworzy się po Wielkanocy? "Jest wstępna zgoda"
- Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Kampania promocyjna serków homogenizowanych OSM Piątnica