Ekspresowa zapiekanka makaronowa w filiżance

Czasem kiedy ma się gości, chce się przygotować super dobre danie, które przy okazji ładnie wygląda. Zapiekanka makaronowa spełnia pierwszy warunek, ale gorzej z tym drugim. Na ratunek w takich sytuacjach przychodzi nasz przepis.
Zobacz wideo

Składniki:
150 g makaronu rigatoni (grube, krótkie rurki)
1 szklanka sosu pomidorowego
200 g mozzarelli
50 g tartego parmezanu
1 łyżka oliwy
świeża bazylia

Dodatkowo:
2 duże filiżanki

Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu i odcedź. Mozzarellę pokrój w plastry. Dno i boki filiżanek posmaruj oliwą przy pomocy pędzelka. Włóż do filiżanek po plasterku mozzarelli. Rozsmaruj na mozzarelli po dwie łyżeczki sosu pomidorowego, połóż kolejne dwa plastry mozzarelli i ponownie posmaruj je sosem.

Następnie wypełnij filiżanki ugotowanymi makaronowymi rurkami - ustaw je pionowo jedna przy drugiej, tak aby przypominały plaster miodu. Na wierzchu makaronu rozprowadź jeszcze kilka łyżeczek sosu pomidorowego i posyp całość tartym parmezanem.

Wstaw filiżanki do mikrofalówki i podgrzewaj około półtorej minuty na średniej mocy. Przełóż gorące zapiekanki makaronowe na talerze, obracając filiżanki do góry dnem. Udekoruj zapiekanki świeżą bazylią i od razu podawaj.

Więcej o: