Składniki:
150 g makaronu rigatoni (grube, krótkie rurki)
1 szklanka sosu pomidorowego
200 g mozzarelli
50 g tartego parmezanu
1 łyżka oliwy
świeża bazylia
Dodatkowo:
2 duże filiżanki
Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu i odcedź. Mozzarellę pokrój w plastry. Dno i boki filiżanek posmaruj oliwą przy pomocy pędzelka. Włóż do filiżanek po plasterku mozzarelli. Rozsmaruj na mozzarelli po dwie łyżeczki sosu pomidorowego, połóż kolejne dwa plastry mozzarelli i ponownie posmaruj je sosem.
Następnie wypełnij filiżanki ugotowanymi makaronowymi rurkami - ustaw je pionowo jedna przy drugiej, tak aby przypominały plaster miodu. Na wierzchu makaronu rozprowadź jeszcze kilka łyżeczek sosu pomidorowego i posyp całość tartym parmezanem.
Wstaw filiżanki do mikrofalówki i podgrzewaj około półtorej minuty na średniej mocy. Przełóż gorące zapiekanki makaronowe na talerze, obracając filiżanki do góry dnem. Udekoruj zapiekanki świeżą bazylią i od razu podawaj.