Warstwowe ciasto jabłkowe z keksówki

Uwielbiamy szarlotkę i uwielbiamy też szybkie przepisy. Żeby nie zagniatać ciasta i prażyć jabłek przed pieczeniem, opatentowaliśmy recepturę, w której wszystko robi się na raz. Na raz się też zjada.
Zobacz wideo

Składniki:
2 jabłka
2 jajka
70 g drobnego cukru
1 opakowanie cukru z wanilią (10 g)
100 ml mleka
20 g rozpuszczonego masła
80 g mąki pszennej
3 łyżki płatków migdałowych

Dodatkowo:
Sos karmelowy

Sposób przygotowania:
Jabłka pokrój w cienkie półplasterki. W dużej misce ubij jajka z dodatkiem obu rodzajów cukru. Dolej mleko oraz rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj mąkę i wymieszaj na jednolitą masę. Dodaj do ciasta pokrojone wcześniej jabłka i delikatnie wymieszaj szpatułką. Przełóż masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i posyp po wierzchu płatkami migdałowymi. Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz około 30 minut, aż nabierze złotego koloru. Przed podaniem polej ciasto sosem karmelowym.

Więcej o:
Copyright © Agora SA