Tarta z potrawką wołową
Składniki:
2 opakowania ciasta na tartę
1 jajko
400 g mielonej wołowiny
1 duża cebula
250 g mrożonej marchewki z groszkiem
1 łyżka koncentratu pomidorowego
3 łyżeczki curry w proszku
1 łyżka mąki
1 szklanka bulionu
olej
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Na dużej patelni rozgrzej odrobinę oleju i przesmaż drobno posiekaną cebulę, aż stanie się szklista. Dodaj mięso mielone i smaż, aż delikatnie się zrumieni. Dopraw podsmażone mięso solą i pieprzem, dodaj curry oraz koncentrat pomidorowy i wymieszaj, aby całość dokładnie pokryła się przyprawami.
Wsyp mrożoną marchewkę z groszkiem i wymieszaj. Wlej bulion, doprowadź do wrzenia i gotuj, aż warzywa zmiękną, a płyn zredukuje się co najmniej o połowę.
W jednym arkuszu ciasta na tartę wytnij na środku kilka małych kółek. Posmaruj wycięte kółka roztrzepanym jajkiem i przyklej je w innych miejscach do tego samego arkusza ciasta.
Drugim arkuszem ciasta wypełnij formę na tartę. Nałóż do środka potrawkę mięsną i przykryj ją arkuszem ciasta z wyciętymi otworami. Odetnij wystające poza formę kawałki ciasta i posmaruj wierzch tarty roztrzepanym jajkiem. Piecz około 25 minut w 180 stopniach C, aż tarta wyraźnie się zrumieni.
-
"Restauratorzy trzymają się na rynku ostatnimi siłami". Ogródki dalej zamknięte. Rząd dalej milczy
-
Fani bronią Jakubiaka pozującego przy martwej świni. "Myślałaś, że schabowe takie się urodziło i ubrało w panierkę?"
-
Jak uratować zbyt kwaśną zupę? Wystarczy produkt, który na pewno macie w kuchni
-
Czosnek niedźwiedzi to źródło witamin, ale łatwo pomylić go z trującą konwalią. Podpowiadamy, jak je rozróżnić
-
Trwa sezon na fiołki wonne - idealne do deserów i herbat. Gdzie ich szukać i jak zbierać? [PORADNIK]
- Kiszenie ogórków i kapusty: kiedy kisić warzywa?
- The Vegetarian Butcher - nowe, roślinne mięso dostępne w Polsce!
- Botwina - przepis na pyszne placki, które pokochają dzieci
- Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
- Obierasz kiwi? Okazuje się, że być może od lat robisz to całkiem niepotrzebnie