Składniki:
2 cukinie (około 400 g)
300 g mąki
60 g kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
120 g miękkiego masła
250 g drobnego cukru do wypieków
2 jajka
125 ml oleju
125 ml maślanki
100 g gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
Cukier puder do ozdoby
Sposób przygotowania:
Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia oraz sól przesiej do dużej miski i dokładnie wymieszaj.
W drugiej misce umieść miękkie masło oraz cukier i zmiksuj oba składniki na puszystą i jasną masę. Do masy maślanej dodaj jajka i zmiksuj do połączenia składników. Nie przerywając miksowania wlej małym strumieniem olej. Gdy składniki dokładnie się połączą zacznij dodawać porcjami wymieszane wcześniej suche składniki na przemian z maślanką. Na koniec dodaj startą cukinię oraz drobno posiekaną gorzką czekoladę i delikatnie wymieszaj całość szpatułką.
Przełóż ciasto do dużej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C. Piecz około 45 minut, aż patyczek wbity w środek ciasta pozostanie suchy. Ostudzone ciasto oprósz cukrem pudrem.