Szarlotkowelove paluszki
Czy wyobrażasz sobie, żeby zejść na raz więcej kawałków ciasta niż masz placów u rąk? Nie będzie z tym problemu, jeśli zrobisz naszą paluszkową szarlotkę.
Składniki:
2 opakowania ciasta na tartę (kruchego)
2 szklanki prażonych jabłek
1 jajko
2 łyżki drobnego cukru
1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
Rozwiń pierwszy arkusz ciasta i równomiernie rozprowadź na nim prażone jabłka. Na jabłka wyłóż drugi arkusz ciasta i delikatnie dociśnij. Pokrój ciasto na paski o szerokości 1,5 cm i długości około 7-8 cm.
Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem wymieszanym z cynamonem. Przełóż wycięte z ciasta paluszki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz około 15 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
Racuchy lubią prawie wszyscy. Mamy wspaniały przepis na wersję budyniową
-
GIS: wycofanie pieczywa i przekąsek z ziarnami. Można je kupić w sieciówkach
-
Wypowiedź Magdy Gessler ws. restauracji namieszała ludziom w głowach. "Zmieniła pani zdanie!". Odpowiada: Nie
-
Pewnie znacie już peskatarianizm i fleksitarianizm. A słyszeliście o klimatarianizmie?
- Niemcy. Z zamkniętego hotelu skradziono wino za równowartość dwóch mln zł. "Profesjonaliści"
- Jeśli zdobędziesz tu powyżej 9/16, to najpewniej jesteś uzależniony od słodyczy
- OtwieraMY: nie tylko restauratorów czekają mandaty. Inspektorzy sanepidu mogą ukarać także gości
- Zamów obiad Babci i Dziadkowi z Delivery Week!
- Duża paczka Familijnych na filmową domówkę