Jajka, które dolecą do każdego talerza
Składniki:
2 jajka
szczypta soli
Dodatkowo:
2 tosty
szczypiorek
pieprz
Sposób przygotowania:
Oddziel białka od żółtek. Żółtka umieść w osobnych miseczkach, a białka w jednej dużej misce. Dodaj do białek szczyptę soli i ubij je przy pomocy miksera na puszystą i sztywną pianę.
Przełóż ubitą pianę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tworząc dwa obłoczki. W każdym obłoczku zrób na środku delikatne wgłębienie. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C i piecz około 3 minut. Białko powinno się w tym czasie delikatnie zarumienić.
Wyjmij blachę z piekarnika i w wykonanych wcześniej wgłębieniach umieść delikatnie żółtka. Piecz kolejne 3 minuty w 210 stopniach C. Gotowe jajka udekoruj drobno posiekanym szczypiorkiem i posyp pieprzem. Podawaj na tostach.
-
Lidlomiks wycofany ze sprzedaży w Hiszpanii. Z polskich półek też zniknie? Sprawdzamy
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
Rozbijacie jajko o brzeg miski? Błąd. Sprawdźcie, jak robić to poprawnie
-
"Zioberko po krakowsku" i "Obietnica Kaczafiego" w menu. Rozgoryczony restaurator otworzył nowy lokal
-
Racuchy lubią prawie wszyscy. Mamy wspaniały przepis na wersję budyniową
- Największa lekcja gotowania, by zebrać 9,5 miliona na najdroższy lek świata dla Ani. Będzie rekord?
- Najtrudniej zrezygnować nam z sera i kotletów - raport "Kuchnia roślinna w Polsce"
- Gubisz się w restauracyjnym menu? Ten quiz rozłoży cię na łopatki
- Kultowe żelki HARIBO w opakowaniach z dedykacjami - podaruj je z radością!
- Ptasie Mleczko w formie batonika - nowość!