Jajka, które dolecą do każdego talerza
Składniki:
2 jajka
szczypta soli
Dodatkowo:
2 tosty
szczypiorek
pieprz
Sposób przygotowania:
Oddziel białka od żółtek. Żółtka umieść w osobnych miseczkach, a białka w jednej dużej misce. Dodaj do białek szczyptę soli i ubij je przy pomocy miksera na puszystą i sztywną pianę.
Przełóż ubitą pianę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tworząc dwa obłoczki. W każdym obłoczku zrób na środku delikatne wgłębienie. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C i piecz około 3 minut. Białko powinno się w tym czasie delikatnie zarumienić.
Wyjmij blachę z piekarnika i w wykonanych wcześniej wgłębieniach umieść delikatnie żółtka. Piecz kolejne 3 minuty w 210 stopniach C. Gotowe jajka udekoruj drobno posiekanym szczypiorkiem i posyp pieprzem. Podawaj na tostach.
-
Sałata szybko więdnie? Znamy trik, dzięki któremu możesz przechowywać ją nawet przez miesiąc
-
Jak kroić, siekać i filetować jak szef kuchni? Te triki ułatwią ci przygotowanie w domu posiłków
-
Młoda kapusta - sprawdź proste i pyszne przepisy
-
Whisky czy whiskey? Solo czy z... colą? Jak kupować? Opowiada najpopularniejszy polski koneser
-
Gastronomia apeluje o otwarcie ogródków. IGGP wylicza rządowe wsparcie. "Rząd udaje, że pomaga"
- Biszkopt kakaowy, bita śmietana i dżem to składniki: a) karpatki; b) stefanki; c) wuzetki?
- Przekąski do wieczornego maratonu. Zostawcie już ten nudny popcorn
- Lubicie cinnamon rolls? Te w wersji truskawkowej podbiją wasze serca [PRZEPIS]
- Rozpoznasz, czy to normalne jedzenie czy trucizna? Pomylić się można tylko raz
- Jak wydobyć miąższ z awokado bez użycia noża? Banalny trik z internetu