Bułki świnki - dla tych, którzy lubią się dzielić

"Podziel się, nie bądź świnia!" - to zdanie najczęściej wypowiadają ci, którym nie chce się gotować lub kupować przekąsek. Dajesz im "gryzka", a kiedy schylają się nad twoją kanapka lub drożdżówką, boisz się, że odgryzą ci rękę. Bądź zabezpieczony przed takimi sytuacjami i upiecz bułeczki świnki do podziału.
Zobacz wideo

Składniki:
Składniki na ciasto drożdżowe:
400 g mąki pszennej
100 ml ciepłego mleka
200 ml jogurtu
1 jajko
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli

Składniki na ciasto kruche:
150 g mąki
100 g zimnego masła

Dodatkowo:
Pieprz ziarnisty
1 jajko

Sposób przygotowania:
Przygotuj ciasto drożdżowe: Ciepłe mleko wymieszaj z drożdżami, cukrem i odstaw na 10 minut. Do dużej miski wsyp mąkę. Dodaj jajko, jogurt, sól oraz zaczyn drożdżowy i zagnieć elastyczne i gładkie ciasto. Przełóż ciasto do miski wysmarowanej olejem, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.

Przygotuj ciasto kruche: Składniki na kruche ciasto wymieszaj i zagnieć do otrzymania jednolitej masy.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe przebij ręką aby je odgazować. Połącz ciasto drożdżowe z kruchym ciastem i porządnie zagnieć, aby nie było grudek.
Przełóż ciasto na podsypany mąką blat i rozwałkuj na grubość około 8 milimetrów. Powycinaj z ciasta równą ilość mniejszych i większych kółeczek. Mniejsze kółka podziel na pół i jedną z połówek podziel dodatkowo na dwie ćwiartki. Z ćwierć-kółek ułóż na dużych kołach uszy świnek, a połówki kółek uformuj na kształt ryjka. Przy pomocy ziarnistego pieprzu wykonaj oczy i dziurki w ryjkach świnek. Uformowane bułeczki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 20 minut. Wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz około 20 minut w 180 stopniach C, aż ciasto się zarumieni.

Więcej o:
Copyright © Agora SA