Ciastka omnomnomlety z bitą śmietaną
Składniki:
3 jajka (białka i żółtka osobno)
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki drobnego cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Dodatkowo:
Bita śmietana
Drobne owoce (truskawki, borówki, maliny)
Sposób przygotowania:
Białka z dodatkiem szczypty soli ubij na sztywną pianę. Dodaj drobny cukier i ubijaj dalej, aż masa stanie się gładka i lśniąca. Dodaj żółtka jaj i zmiksuj do połączenia składników. Przesiej do miski oba rodzaje mąki i delikatnie wymieszaj szpatułką.
Na papierze do pieczenia narysuj okręgi o średnicy około 10 centymetrów i ułóż papier na blaszce. Na każdym okręgu rozprowadź po trzy łyżki ciasta. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 6 minut.
Upieczone omleciki od razu zdejmij z blachy i powoli odklej z papieru do pieczenia. Delikatnie zegnij omleciki na pół i odłóż do ostygnięcia. Ostudzone biszkopty wypełnij bitą śmietaną i ozdób świeżymi owocami.
-
Nigdy więcej wysuszonej jajecznicy. Szef kuchni zdradza, by dodać składnik, który na pewno macie w lodówce
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
Kwiat w galaretce wygląda wprost olśniewająco. A jak go zrobić? To nie takie trudne, ale trzeba trochę cierpliwości
-
Polskie pierogi hitem sprzedaży w Niemczech. Pomógł lockdown
-
Dziennikarz z USA zdradza przepis na kopytka. Bardzo podobny do "naszego", ale jest różnica
- Lepsze traktowanie pracowników, którzy się zaszczepią? W USA Lidl dopłaci do pensji
- Dlaczego Polacy mają taką obsesję na punkcie cukru? To wina znanego reportażysty
- Prezes PFR nieoficjalnie o otwarciu restauracji: "Będzie to możliwe w maju"
- Ryż na mleku - słodkie wspomnienie babcinej kuchni. Próbowaliście w wersji babeczkowej? [PRZEPIS]
- Pesto - smak włoskiej bazylii