Rośliny w doniczce - samo zdrowie

Czy już masz zielony ogródek na parapecie? To nic straconego możesz go jeszcze zrobić lub przygotować deser, który do złudzenia przypomina zioła w doniczce. Teraz tylko musisz sobie odpowiedzieć na pytanie na co masz bardziej ochotę: na zieleninę, czy na czekoladę?
Zobacz wideo

Składniki:
1/4 szklanki cukru
3 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżka kakao
szczypta soli
1 i 1/4 śmietany 30% albo 36%
1 i 1/4 mleka
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
160 g gorzkiej czekolady
1 łyżka zmielonych na proszek miętówek
10 pokruszonych ciasteczek czekoladowych

Dodatkowo:
gałązka mięty, lawendy, bazylii - dowolnie

Sposób przygotowania:
Do rondelka wsyp suche składniki: cukier, mąkę kukurydzianą, kakao i sól. W misce wymieszaj mokre składniki: mleko, śmietanę i ekstrakt waniliowy. Wlej jedną szklankę płynnych składników do suchych i dokładnie wymieszaj. Następnie wlej całość i ponownie wymieszaj. Postaw rondelek na niewielkim ogniu, cały czas mieszając.

Gdy masa zgęstnieje, po około 5 minutach dodaj czekoladę i zmielone miętówki. Gotuj jeszcze przez około minutę, cały czas mieszając. Odstaw budyń na 30 minut, aż ostygnie. Przełóż do szklaneczek. W misce rozdrobnij ciasteczka na mniejsze kawałki, tak by zaczęły przypominać ziemię. Posyp budyń w szklankach rozdrobnionymi ciasteczkami i udekoruj gałązką mięty.

Więcej o:
Copyright © Agora SA