Puszysty mus malinowy

Wiesz, skąd się wzięło powiedzenie "miód malina"? Od tego cudownie pysznego musu.
Zobacz wideo

Składniki:
250 g mascarpone
1 szklanka śmietanki 30%
1/2 szklanki dżemu malinowego
1/2 szklanki cukru pudru
20 podłużnych biszkoptów
3 łyżki roztopionego masła

Sposób przygotowania:
Biszkopty pokrusz przy pomocy wałka lub zmiksuj na drobny proszek i wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Nałóż po kilka łyżeczek pokruszonych ciastek na dno niewielkich słoików (lub szklanek). Wstaw słoiki do lodówki.

Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. W dużej misce utrzyj mascarpone z cukrem pudrem na gładką masę. Dodaj dżem malinowy i porządnie wymieszaj. Na koniec dodaj ubitą śmietanę i delikatnie wymieszaj szpatułką. Przełóż mus malinowy do rękawa cukierniczego i wypełnij nim przygotowane wcześniej słoiki. Wstaw do lodówki co najmniej na godzinę.

Więcej o:
Copyright © Agora SA