Makaron w kubku z boczku
Składniki:
300 g wędzonego boczku w plastrach
300 g makaronu spaghetti
150 g mascarpone
100 g tartej mozzarelli
70 g tartego parmezanu
1 pęczek szczypiorku
1/2 łyżeczki pieprzu
sól
Sposób przygotowania:
Na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia postaw do góry dnem szklanki. Na każdą szklankę nałóż po trzy plastry boczku i kolejnymi trzema plastrami owiń boki. Wstaw blachę ze szklankami do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C na około 10 minut, aż boczek się wytopi i zrumieni. Ostudź i delikatnie zdejmij koszyczki z boczku ze szklanek. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem z opakowania i odcedź, zachowując szklankę wody z gotowania. Do gorącego makaronu dodaj mascarpone, mozzarellę, parmezan, drobno posiekany szczypiorek oraz pieprz. Energicznie wymieszaj, tak sery się rozpuściły i pokryły cały makaron. Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty dodaj trochę wody z gotowania makaronu. Tak przygotowanym makaronem wypełnij koszyczki z boczku i od razu podawaj.
-
W "New York Timesie" opublikowano przepis na carbonarę z pomidorami. Włosi oburzeni
-
Spleśniały sernik i surowy kurczak, które dobrze smakują? Szef kuchni tworzy niezwykle... nieapetyczne desery
-
Będzie odmrażanie gastronomii? Wiceminister rozwoju o możliwości otwarcia knajp. Bardzo ostrożnie
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
"Na stoku zarazić się nie da". Ale to, co dzieje się w knajpie... Obostrzenia nie obowiązują wszystkich?
- Planujemy święta. Inspiracje wielkanocne na dania z jajkami [PRZEPISY]
- Rząd nagrał spot o tarczy antykryzysowej w restauracji. Właściciele: "Kompletna fikcja". Teraz się tłumaczą
- Ciasto a la mleczna kanapka. Mamy prosty przepis na domową wersję
- Jak będzie wyglądać Wielkanoc 2021? Eksperci nie mają złudzeń. Raczej czekają nas obostrzenia
- Ciepłe, pyszne i pełne wartościowych składników. Idealne śniadanie z Sante!