Makaron w kubku z boczku

Myśleliśmy nad hapsowym startupem. Mieliśmy produkować kołnierze ochronne do jedzenia spaghetti (podobne do tych jakie zakłada się psom, które są po operacji). Potem wpadliśmy na genialny pomysł! Makaronu przecież nie trzeba jeść widelcem rozchlapując sos dookoła. Wystarczy serwować go w kubkach z boczku!
Zobacz wideo

Składniki:
300 g wędzonego boczku w plastrach
300 g makaronu spaghetti
150 g mascarpone
100 g tartej mozzarelli
70 g tartego parmezanu
1 pęczek szczypiorku
1/2 łyżeczki pieprzu
sól

Sposób przygotowania:
Na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia postaw do góry dnem szklanki. Na każdą szklankę nałóż po trzy plastry boczku i kolejnymi trzema plastrami owiń boki. Wstaw blachę ze szklankami do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C na około 10 minut, aż boczek się wytopi i zrumieni. Ostudź i delikatnie zdejmij koszyczki z boczku ze szklanek. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem z opakowania i odcedź, zachowując szklankę wody z gotowania. Do gorącego makaronu dodaj mascarpone, mozzarellę, parmezan, drobno posiekany szczypiorek oraz pieprz. Energicznie wymieszaj, tak sery się rozpuściły i pokryły cały makaron. Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty dodaj trochę wody z gotowania makaronu. Tak przygotowanym makaronem wypełnij koszyczki z boczku i od razu podawaj.