Chaczapuri - gruzińska pizza w kształcie oka
Chaczapuri jest tym dla Gruzina, co pizza dla Włocha. Te dwa dania łączy nie tylko ciasto drożdżowe i ser. Obywa są też nieprzyzwoicie pyszne.
Składniki:
1 opakowanie ciasta drożdżowego (na pizzę)
250 g mięsa mielonego
1 cebula
1 ząbek czosnku
100 ml przecieru pomidorowego
125 g mozzarelli
50 g tartego żółtego sera
1 jajko
sól
pieprz
szczypiorek
Sposób przygotowania:
Mięso mielone wymieszaj z przecierem pomidorowym, drobno posiekaną cebulką i czosnkiem oraz dopraw solą i pieprzem. Z arkusza ciasta drożdżowego wytnij jak największe koło. Po dwóch stronach ciasta poukładaj na brzegach kawałki mozzarelli i zawiń je w ciasto tworząc rant wypełniony serem.
Połącz końce ciasta, tak aby powstała łódka. Do środka łódki nałóż mięsny farsz i obficie posyp całość tartym serem. Na środek farszu wyłóż surowe jajko. Piecz 15 minut w 190 stopniach C. Przed podaniem posyp drobno posiekanym szczypiorkiem.
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
Marchewki pokryły się białym nalotem lub czarnymi plamami? Wyjaśniamy, co to znaczy i czy można je jeść
-
Polskie pierogi hitem sprzedaży w Niemczech. Pomógł lockdown
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
Lody o smaku Majonezu Kieleckiego to hit internetu. Lodziarnia prowadzi sprzedaż na wynos
-
Dziennikarz z USA zdradza przepis na kopytka. Bardzo podobny do "naszego", ale jest różnica
- Kiełbasa kiełbasie nierówna. Jak kupić taką dobrej jakości? Co z parówkami? Są warte złej sławy? Sprawdzamy
- Domowy kompostownik z dżdżownicami i zmywaki robione na drutach - nietypowe pomysły na typowe problemy ekologiczne
- Kwiat w galaretce wygląda wprost olśniewająco. A jak go zrobić? To nie takie trudne, ale trzeba trochę cierpliwości
- Złota Wiśnia i Śliwka Nałęczowska - dla najbliższych sercu
- Śniadanie musi być - o tym, dlaczego śniadanie to podstawa