Paluchy drożdżowe z mięsem i serem
Składniki:
1 arkusz ciasta na pizzę
450 g mielonej wołowiny
1 cebula
2 łyżeczki przyprawy meksykańskiej
1 łyżeczka soli
1/2 szklanki passaty pomidorowej
200g tartego żółtego sera
2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż, aż stanie się szklista. Dodaj mieloną wołowinę i smaż, aż się zrumieni. Dopraw mięso solą oraz przyprawą meksykańską i wymieszaj. Na koniec dodaj passatę pomidorową i smaż jeszcze 2 minuty.
Arkusz ciasta drożdżowego podziel na 5 pasków. Na każdy kawałek ciasta nałóż farsz mięsny i posyp go obficie żółtym serem. Połącz i zlep brzegi ciasta formując paluchy. Przełóż paluchy drożdżowe na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj je po wierzchu oliwą. Piecz około 10 minut w 180 stopniach C.
Podpieczone paluchy posyp po wierzchu startym serem i piecz przez kolejne 5-10 minut w tej samej temperaturze, aż ciasto nabierze złotego koloru.
-
Marchewki pokryły się białym nalotem lub czarnymi plamami? Wyjaśniamy, co to znaczy i czy można je jeść
-
Polskie pierogi hitem sprzedaży w Niemczech. Pomógł lockdown
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
Lody o smaku Majonezu Kieleckiego to hit internetu. Lodziarnia prowadzi sprzedaż na wynos
-
Dziennikarz z USA zdradza przepis na kopytka. Bardzo podobny do "naszego", ale jest różnica
- Kiełbasa kiełbasie nierówna. Jak kupić taką dobrej jakości? Co z parówkami? Są warte złej sławy? Sprawdzamy
- Domowy kompostownik z dżdżownicami i zmywaki robione na drutach - nietypowe pomysły na typowe problemy ekologiczne
- Kwiat w galaretce wygląda wprost olśniewająco. A jak go zrobić? To nie takie trudne, ale trzeba trochę cierpliwości
- Złota Wiśnia i Śliwka Nałęczowska - dla najbliższych sercu
- Śniadanie musi być - o tym, dlaczego śniadanie to podstawa