Kwiatek z ciasta drożdżowego - nigdy nie zwiędnie

U nas w redakcji jeszcze żaden kwiatek nie przeżył. Wszystkie zastygają w jednej pozycji i stają się żółte. Z kwiatkiem z tego przepisu jest jeszcze dziwniejsza sprawa. Wyjmujemy go z piekarnika, a on znika! Tak po prostu!
Zobacz wideo

Składniki:
2 opakowania ciasta drożdżowego (na pizzę)
4 łyżki kremu czekoladowego
2 łyżki suszonej żurawiny
2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
1 roztrzepane jajko
cukier puder

Sposób przygotowania:
Z 2 arkuszy ciasta drożdżowego wytnij dwa jak największe koła tej samej wielkości. Na jednym placku rozsmaruj krem czekoladowy. Na kremie rozsyp suszoną żurawinę oraz posiekane orzechy laskowe, przykryj całość drugim plackiem ciasta drożdżowego i dociśnij brzegi.

Wykonaj na cieście cztery przechodzące przez środek nacięcia, tak aby powstała ośmioramienna gwiazda. Delikatnie rozchyl nacięcia na boki, aby uwidocznić nadzienie. Między nacięciami odciśnij patyczkiem osiem podłużnych wgłębień. Końcówkę każdego wgłębienia natnij nożem na około 3 centymetry i zawiń boki ciasta pod spód tworząc płatki kwiatka.

Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 25 minut aż ciasto się zrumieni. Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem.