Składniki:
2 szklanki tartej marchewki
3/4 szklanki oleju roślinnego
3 jajka
240 g brązowego cukru
240 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
Składniki na krem:
270 g serka śmietankowego (typu Philadelphia)
250 ml śmietanki 36%
3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
Pianki marshmallow
Pianki mini-marshmallow
Drażetki M&Ms
Żółte wiórki kokosowe (lub białe wiórki i żółty barwnik spożywczy)
Białe wiórki kokosowe
Żelki w kształcie jeżyny
Drobna czekoladowa posypka
Lukier
Sposób przygotowania:
W dużej misce umieść jajka, olej, brązowy cukier, tartą marchewkę, cynamon, imbir i porządnie wymieszaj. Przesiej do miski mąkę, dodaj proszek do pieczenia oraz sodę i wymieszaj, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Nałóż masę do foremek na babeczki wyłożonych papierowymi papilotkami (wypełnij je do 2/3 wysokości). Piecz około 25 minut w 180 stopniach C, aż patyczek wbity w środek babeczki pozostanie suchy.
W międzyczasie przygotuj krem. Mocno schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. W dużej misce utrzyj przy pomocy trzepaczki serek śmietankowy z cukrem pudrem. Do serka dodawaj stopniowo bitą śmietanę delikatnie mieszając ją szpatułką.
Ostudzone muffiny posmaruj przygotowanym kremem i podziel na 3 partie. Przygotuj kurczaczki: Z jednej części babeczek stwórz kurczaczki. Obtocz posmarowane kremem muffiny w żółtych wiórkach kokosowych (jeśli nie masz żółtych wiórków użyj barwnika spożywczego, aby zabarwić białe wiórki) Z czerwonych i brązowych drażetek ułóż oczy i dzioby.
Przygotuj króliczki: Obtocz muffiny w wiórkach kokosowych. Z brązowych i czerwonych drażetek ułóż oczy i noski królików. Potnij pianki marshmallow na 3 plasterki. Część plasterków przetnij dodatkowo na pół. Z połówek plasterków ułóż policzki po obu stronach nosa, a z całych plasterków wykonaj królicze uszy. Wszystkie ozdoby przyklej przygotowanym wcześniej kremem.
v Przygotuj baranki: Z ostatniej części babeczek przygotuj baranki. Żelkę w kształcie jeżyny przymocuj na boku babeczki - to będzie głowa baranka. Dookoła poukładaj ciasno mini-pianki marshmallow. Z lukru i drobnej czekoladowej posypki wykonaj oczy i uszy baranków.