Poduszeczki ze szpinakiem dla wszystkich sennych głodomorów

Przesilenie wiosenne tak na nas działa, że ciągle chce nam się spać. Najchętniej budzilibyśmy się tylko na posiłki, a te jednak niestety trzeba też zrobić? Co pomaga na głód i senność? Poduszeczki ze szpinakiem.
Zobacz wideo

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 jajko
250 g świeżego szpinaku
250 g ricotty
100 g tartego cheddara
sól
pieprz

Dodatkowo:
1 łyżeczka masła
1 roztrzepane jajko

Sposób przygotowania:
Szpinak wrzuć na rozgrzaną, suchą patelnię i smaż, aż zwiędnie. Dopraw solą i pieprzem i zdejmij z ognia. W dużej misce roztrzep jedno jajko. Dodaj ricottę, tarty cheddar oraz szpinak odciśnięty z nadmiaru wody i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Na koniec dopraw solą i pieprzem.

Arkusz ciasta francuskiego potnij na kwadraty o boku długości około 8 cm. Formę na muffiny posmaruj masłem. Powkładaj kwadraty z ciasta francuskiego do foremki na muffiny, tak aby ich rogi wstawały ponad foremkę. Napełnij ciasto przygotowanym wcześniej farszem i pozakładaj rogi ciasta do środka. Posmaruj po wierzchu roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz około 15-20 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Podawaj na ciepło.

Więcej o: