Kotlety jajeczne - takie jak w piątek na koloniach
Kiedy płakaliśmy nad tym, że przygotowaliśmy na Hapsie już wszystkie przepisy z jajkami na śniadanie, to nagle zdaliśmy sobie sprawę, że jajka można też jeść na inne posiłki. Wtedy przypomniały nam się te poczciwe kotlety jajeczne. Teraz płaczemy ze wzruszenia, bo są takie dobre.
Składniki:
5 jajek ugotowanych na twardo
1 surowe jajko
60 g tartego żółtego sera
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka posiekanego szczypiorku
Dodatkowo:
Bułka tarta do panierowania kotletów
Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Ugotowane jajka zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj żółty ser, bułkę tartą, koperek, szczypiorek oraz surowe jajko i dokładnie wymieszaj. Uformuj w dłoniach niewielkie kotlety i obtocz je w bułce tartej. Na patelni rozgrzej cienką warstwę oleju. Smaż kotlety z obu stron na złoty kolor
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
"Restauratorzy trzymają się na rynku ostatnimi siłami". Ogródki dalej zamknięte. Rząd dalej milczy
-
Fani bronią Jakubiaka pozującego przy martwej świni. "Myślałaś, że schabowe takie się urodziło i ubrało w panierkę?"
-
Jak uratować zbyt kwaśną zupę? Wystarczy produkt, który na pewno macie w kuchni
-
Czosnek niedźwiedzi to źródło witamin, ale łatwo pomylić go z trującą konwalią. Podpowiadamy, jak je rozróżnić
-
Trwa sezon na fiołki wonne - idealne do deserów i herbat. Gdzie ich szukać i jak zbierać? [PORADNIK]
- Kiszenie ogórków i kapusty: kiedy kisić warzywa?
- The Vegetarian Butcher - nowe, roślinne mięso dostępne w Polsce!
- Botwina - przepis na pyszne placki, które pokochają dzieci
- Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
- Obierasz kiwi? Okazuje się, że być może od lat robisz to całkiem niepotrzebnie