Wygodne Święta - jajka na ozdobnym wieńcu drożdżowym
Składniki:
500 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
300 ml ciepłego mleka
50 g drobnego cukru
60 g roztopionego masła
3 żółtka
szczypta soli
Dodatkowo:
1/2 szklanki cukru pudru
3-4 łyżki ciepłej wody
kolorowa posypka
Sposób przygotowania:
Przygotuj ciasto:
Drożdże pokrusz do niewielkiej miski. Dodaj łyżeczkę cukru, wlej ciepłe mleko i mieszaj, aż drożdże całkowicie się w nim rozpuszczą. W dużej misce wymieszaj mąkę z pozostałym cukrem oraz szczyptą soli. Dodaj żółtka, wlej zaczyn drożdżowy i wymieszaj. Dodaj rozpuszczone, przestudzone masło i zagnieć do połączenia składników.
Przełóż ciasto na oprószony mąką blat i zagniataj jeszcze kilka minut, aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Włóż ciasto do miski posmarowanej olejem, przykryj i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie odgazuj ciasto przebijając je pięścią i jeszcze chwilę je pozagniataj.
Podziel ciasto na 8 części i z każdej uformuj długi wałek. Delikatnie rozpłaszcz wałkiem kawałki ciasta, skręć je wokół własnej osi i uformuj okrągłe wieńce. Przełóż wieńce na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Piecz około 15-20 minut, aż wieńce nabiorą złotego koloru.
Przygotuj lukier:
Do cukru pudru dodawaj po łyżce wody, aż do otrzymania pożądanej konsystencji. Ostudzone wieńce drożdżowe polej lukrem i ozdób kolorową posypką.
-
Szyba od piekarnika - nie do doczyszczenia? Błąd. Jeden trik ułatwi zadanie
-
Lagun nie taki straszny, jak go malują. Wystarczy mały skok w bok
-
W ząbku czosnku pojawiły się zielone kiełki. Czy można go zjeść? Zdania są podzielone
-
Obierasz kiwi? Okazuje się, że być może od lat robisz to całkiem niepotrzebnie
-
Opakowanie po lodach za kilka tysięcy złotych? Produkt reklamowany przez youtuberów hitem sprzedaży
- Sezon na pokrzywy trwa. A co z nich zrobić? Leśnicy z Lasów Państwowych podpowiadają: ciasto!
- Ser halloumi - jak smakuje majówka w klimacie greckiej kuchni?
- Grill na balkon: na jaki rodzaj urządzenia najlepiej się zdecydować?
- Grillowana cukinia- sprawdź lekkie propozycje na majówkę
- Grillowany bakłażan w domu i w ogrodzie. Jak go przygotować?