Kurczak pod pierzynką z pieczarek i sera
Składniki:
2 piersi z kurczaka
200 g pieczarek
1 cebula
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
100 g tartej mozzarelli
suszone oregano
sól
pieprz
olej
Dodatkowo:
Pomidorki koktajlowe
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka przekrój w poprzek, tak aby otrzymać cztery plastry mięsa. Dopraw mięso z obu stron solą, pieprzem i oregano. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i przesmaż drobno posiekaną cebulkę. Dodaj pokrojone pieczarki i smaż, aż odparuje z nich cała woda. Na koniec dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki i dopraw solą oraz pieprzem.
Zdejmij pieczarki i na tej samej patelni podsmaż z obu stron plastry kurczaka. Przełóż kurczaka na blaszkę. Rozłóż na mięsie podsmażone pieczarki i posyp po wierzchu startą mozzarellą. Obok mięsa porozkładaj pomidorki koktajlowe. Piecz około 8-10 minut, aż ser się rozpuści i delikatnie zrumieni.
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
-
Niedzielne śniadanie to okazja, by zrobić coś ekstra. Podpowiadamy, co przygotować, gdy mamy więcej czasu
-
Planujemy święta. Inspiracje wielkanocne na dania z jajkami [PRZEPISY]
-
Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
- Szagówki, tarcioki, szaraki czyli kluskowy atlas Polski
- Kobiety-rakiety polskiej gastronomii
- Gastronomia otworzy się po Wielkanocy? "Jest wstępna zgoda"
- Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Kampania promocyjna serków homogenizowanych OSM Piątnica