Faszerowane jaja w skorupkach
Zazwyczaj skorupki lądują na naszych talerzach, kiedy nie chce nam się ich wyłowić z ciasta, jajecznicy, czy omleta. Tym razem ich obecność jest zamierzona. Przed Państwem faszerowane jajka w skorupkach.
Składniki:
4 jajka ugotowane na twardo
100 g pieczarek
50 g miękkiego masła
2 łyżki posiekanego szczypiorku
3 łyżki bułki tartej
sól
pieprz
olej
Sposób przygotowania:
Pieczarki drobno posiekaj i podsmaż na odrobinie oleju, aż odparuje z nich cała woda. Dopraw je solą i pieprzem.
Jajka w skorupkach rozkrój na pół. Wyjmij jajka ze skorupek, starając się ich nie uszkodzić. Zetrzyj jajka na tarce o grubych oczkach. Dodaj podsmażone pieczarki, szczypiorek, masło, szczyptę soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszaj. Wypełnij powstałą masą puste skorupki.
Obtocz jajka od strony farszu w bułce tartej i podsmaż na odrobinie oleju, aż nabiorą złotego koloru. Podawaj na ciepło (jajka można przygotować wcześniej, przechowywać w lodówce i usmażyć tuż przed podaniem).
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
Kwiat w galaretce wygląda wprost olśniewająco. A jak go zrobić? To nie takie trudne, ale trzeba trochę cierpliwości
-
Polskie pierogi hitem sprzedaży w Niemczech. Pomógł lockdown
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
Lody o smaku Majonezu Kieleckiego to hit internetu. Lodziarnia prowadzi sprzedaż na wynos
-
Kiełbasa kiełbasie nierówna. Jak kupić taką dobrej jakości? Co z parówkami? Są warte złej sławy? Sprawdzamy
- Kuchnia polska nie ma przed tobą tajemnic? Zaraz to sprawdzimy
- Domowy kompostownik z dżdżownicami i zmywaki robione na drutach - nietypowe pomysły na typowe problemy ekologiczne
- Złota Wiśnia i Śliwka Nałęczowska - dla najbliższych sercu
- Śniadanie musi być - o tym, dlaczego śniadanie to podstawa
- Zacznij zdrowo Nowy Rok z pomysłami od Vegeta Natur