To danie polecamy na zaręczyny - placki z ananasem

Te placki powinny być opatentowane. Zostały specjalnie zaprojektowane w ten sposób, żeby można było je przebić, nałożyć na palec i zjeść obgryzając dookoła.
Zobacz wideo

Składniki:
12 plastrów ananasa z puszki
1 szklanka maślanki
1/2 szklanki soku z ananasów z puszki
2 jajka
4 łyżki oleju
300 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżki drobnego cukru
5 łyżek wiórków kokosowych

Dodatkowo:
Cukier puder

Sposób przygotowania:
W dużej misce wymieszaj maślankę, sok z ananasów, jajka oraz olej. Dodaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oraz wiórki kokosowe i dokładnie wymieszaj trzepaczką.

Na rozgrzaną patelnie nakładaj porcje ciasta, formując okrągłe placuszki. Na każdym placku połóż po plasterku ananasa z puszki (ananasa należy porządnie odsączyć z zalewy i osuszyć). Gdy jedna strona zrumieni się i na cieście pojawią się pęcherzyki powietrza przewróć placki na drugą stronę i smaż dalej na złoty kolor. Podawaj oprószone cukrem pudrem.

Więcej o:
Copyright © Agora SA