Błyskawiczne tosty z ciasta francuskiego z jajkiem
Ciasto francuskie to obok mąki i oleju podstawowy produkt, który powinieneś mieć w domu. Wiesz dlaczego? Bo możesz je wykorzystać do przygotowania: przekąsek na imprezę, obiadu, kolacji, a nawet - śniadania. A wiesz co jest w tym wszystkim najlepsze? Tobie gotowanie zajmie kilka chwil, a goście będą myśleli, że jesteś ekspertem kulinarnym.
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
6 plastrów żółtego sera
6 plastrów szynki
6 łyżeczek musztardy francuskiej
7 jajek (6+1)
Dodatkowo:
Szczypiorek do ozdoby
Sposób przygotowania:
Arkusz ciasta francuskiego podziel na 6 kwadratów i posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Ułóż na każdym kwadracie po plasterku żółtego sera, nałóż po łyżeczce musztardy i przykryj plastrami szynki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 8-10 minut, aby brzegi ciasta się podniosły i delikatnie zarumieniły. Na podpieczone kwadraty z ciasta wbij po jednym jajku i ponownie wstaw do piekarnika. Piecz około 10 minut aż białko się zetnie. Podawaj posypane szczypiorkiem.
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
Zostało ci trochę chleba? Zapomnij o bułce tartej, a tym bardziej o wyrzucaniu. Zrób pizzę zero waste
-
Sernik jak ser z dziurami. Przepis na niebanalny deser robi furorę w sieci
-
Kolejny genialny trik z internetu? Tortilla burger to teraz hit. Próbowaliście?
-
Przygotowanie zakwasu jest czasochłonne, ale są szybsze alternatywy. Czym są biga i poolish? Jak zrobić na nich prosty chleb?
-
Pewnie znacie już peskatarianizm i fleksitarianizm. A słyszeliście o klimatarianizmie?
- Wykwintność i prostota w jednym, czyli karnawał z Appetitą!
- DIETA DLA MÓZGU: Dietetyk ujawnia, jak dobra dieta może poprawić nasze zdrowie psychiczne
- Nowość w portfolio Milka & Oreo - ciastka Milka Oreo Sensations
- Restauracja Magdy Gessler otwarta pomimo zakazu. Restauratorka: "Nie zgadzam się z postanowieniem"
- Zainspiruj się warzywnie z Bonduelle!