Ciastka brzoskwinki - naturalnie pyszne
Składniki:
250 g + 2 łyżki mąki pszennej
2 jajka
125 ml oleju rzepakowego
120 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 puszka masy krówkowej
4 marchewki
2 buraki
Dodatkowo:
Gaza
Rękawiczki gumowe
Drobny cukier do obtoczenia ciastek
Świeża mięta
Sposób przygotowania:
W dużej misce wymieszaj jajka z olejem. Dodaj drobny cukier, proszek do pieczenia i 2 łyżki mąki, wymieszaj i odstaw na godzinę.
Po godzinie dodaj pozostałą mąkę i wymieszaj do połączenia składników. Uformuj z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując dość duże odstępy. Piecz około 15 minut w 180 stopniach C, aż ciasteczka delikatnie się zrumienią. Ostudź.
Ostudzone ciasteczka delikatnie wydrąż od spodu. Otrzymane okruszki wymieszaj z masą krówkową. Wypełnij krówką wydrążone ciastka i posklejaj, aby otrzymać kształt brzoskwini. Schowaj do lodówki na 20 minut.
W międzyczasie przygotuj barwniki z warzyw. Marchewki i buraki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż starte warzywa na gazę i wyciśnij z nich jak najwięcej soku. Schłodzone ciasteczka zanurzaj z jednej strony w soku z buraka, z drugiej w soku z marchwi i obtaczaj w drobnym cukrze. W środek ciastek powtykaj listki świeżej mięty.
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
Kiełbasa kiełbasie nierówna. Jak kupić taką dobrej jakości? Co z parówkami? Są warte złej sławy? Sprawdzamy
-
Polskie pierogi hitem sprzedaży w Niemczech. Pomógł lockdown
-
Lody o smaku Majonezu Kieleckiego to hit internetu. Lodziarnia prowadzi sprzedaż na wynos
-
Kwiat w galaretce wygląda wprost olśniewająco. A jak go zrobić? To nie takie trudne, ale trzeba trochę cierpliwości
- Kuchnia polska nie ma przed tobą tajemnic? Zaraz to sprawdzimy
- Domowy kompostownik z dżdżownicami i zmywaki robione na drutach - nietypowe pomysły na typowe problemy ekologiczne
- Złota Wiśnia i Śliwka Nałęczowska - dla najbliższych sercu
- Śniadanie musi być - o tym, dlaczego śniadanie to podstawa
- Zacznij zdrowo Nowy Rok z pomysłami od Vegeta Natur