Ciastka brzoskwinki - naturalnie pyszne

Idzie wiosna i czujesz, że czas przerzucić się na zdrowe przekąski? To mamy dla Ciebie ich imitację: super ciastka brzoskwinki, które wyglądają prawie jak prawdziwe owoce.
Zobacz wideo

Składniki:
250 g + 2 łyżki mąki pszennej
2 jajka
125 ml oleju rzepakowego
120 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 puszka masy krówkowej
4 marchewki
2 buraki

Dodatkowo:
Gaza
Rękawiczki gumowe
Drobny cukier do obtoczenia ciastek
Świeża mięta

Sposób przygotowania:
W dużej misce wymieszaj jajka z olejem. Dodaj drobny cukier, proszek do pieczenia i 2 łyżki mąki, wymieszaj i odstaw na godzinę.
Po godzinie dodaj pozostałą mąkę i wymieszaj do połączenia składników. Uformuj z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując dość duże odstępy. Piecz około 15 minut w 180 stopniach C, aż ciasteczka delikatnie się zrumienią. Ostudź.

Ostudzone ciasteczka delikatnie wydrąż od spodu. Otrzymane okruszki wymieszaj z masą krówkową. Wypełnij krówką wydrążone ciastka i posklejaj, aby otrzymać kształt brzoskwini. Schowaj do lodówki na 20 minut.

W międzyczasie przygotuj barwniki z warzyw. Marchewki i buraki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż starte warzywa na gazę i wyciśnij z nich jak najwięcej soku. Schłodzone ciasteczka zanurzaj z jednej strony w soku z buraka, z drugiej w soku z marchwi i obtaczaj w drobnym cukrze. W środek ciastek powtykaj listki świeżej mięty.

Więcej o: