Ciastka wiatraczki, które rozwieją wątpliwości

Co ma piernik do wiatraka? Rozwiązaliśmy tę zagadkę! Piernik jest słodki, tak jak nasze ciastka wiatraczki.
Zobacz wideo

Składniki:
380 g mąki krupczatki
50 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 żółtko
200 g zimnego masła
2 łyżki śmietany 18%
1 słoik powideł śliwkowych

Dodatkowo:
Cukier puder

Sposób przygotowania:
W dużej misce umieść mąkę, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj suche składniki i dodaj żółtko, śmietanę oraz pokrojone w drobną kostkę masło. Szybko zagnieć jednolite, miękkie ciasto. Owiń ciasto folią spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 0,5 cm.
Powycinaj z ciasta niewielkie kwadraty i przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponacinaj wszystkie rogi kwadratów, zatrzymując się około 1 cm od środka. Na środek kwadratów nałóż po łyżeczce powideł śliwkowych i pozaginaj rogi ciasta, tak aby powstały wiatraczki.
Piecz w 180 stopniach C przez około 15 minut, aż ciastka lekko się zrumienią. Podawaj posypane cukrem pudrem.

Więcej o: