Wieniec drożdżowy z łososiem - dla romantyków i nie tylko
Podoba ci się jakaś niewiasta i chcesz dla niej upleść piękny wianuszek z polnych kwiatów? To zacny pomysł. Ale pamiętaj samą miłością człowiek nie żyje. Przyda ci się też wieniec, który można zjeść.
Składniki:
1 opakowanie ciasta drożdżowego (na pizzę)
250 g sera ricotta
200 g wędzonego łososia
3 łyżki kaparów
1 pęczek koperku
skórka z 1/2 cytryny
1 jajko
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Ricottę wymieszaj z kaparami, skórką z cytryny oraz drobno posiekanym koperkiem i dopraw solą i pieprzem. Powstałą masę rozsmaruj równomiernie na prostokącie ciasta drożdżowego. Na wierzchu rozłóż kawałki wędzonego łososia i zwiń ciasto w roladę. Rozkrój roladę wzdłuż na pół. Powstałe dwa długie pasy ciasta zwiń jak warkocz. Połącz dwie końcówki warkocza, tak aby powstał wieniec. Posmaruj całość roztrzepanym jajkiem. Piecz około 25 minut w 180 stopniach.
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
Zostało ci trochę chleba? Zapomnij o bułce tartej, a tym bardziej o wyrzucaniu. Zrób pizzę zero waste
-
Pewnie znacie już peskatarianizm i fleksitarianizm. A słyszeliście o klimatarianizmie?
-
Znacie smażone lody? A... smażony krem? To genialna włoska przekąska, która rozpływa się w ustach
-
Rolnik miał wyrzucić ponad tysiąc ton "krzywych" buraków. Na ratunek przyszła sieć sklepów
-
Sernik jak ser z dziurami. Przepis na niebanalny deser robi furorę w sieci
- Co powiecie na robaki w kuchni? Agencja UE ds. żywności uznała mącznika młynarka za jadalnego i zdrowego
- Toruń. Mieli zamknąć popularną knajpę. Fani stanęli murem. Wtem kradzież i włamanie
- Przygotowanie zakwasu jest czasochłonne, ale są szybsze alternatywy. Czym są biga i poolish? Jak zrobić na nich prosty chleb?
- Eksperymenty z kuchnią roślinną łatwe jak nigdy dotąd
- Restauracje zamknięte co najmniej do końca stycznia. Nieoficjalnie do kwietnia. Bunt przedsiębiorców