Kwiaty z cebuli - bukiecik łakomczucha
Składniki:
1 duża cebula
1 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka pieprzu
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
2 jajka
1 szklanka mleka
Dodatkowo:
Olej do głębokiego smażenia
Sposób przygotowania:
Przygotuj dwie duże miski. W jednej misce wymieszaj mąkę ze wszystkimi przyprawami, a w drugiej zmiksuj jajka z mlekiem. Odkrój czubek cebuli (ten po stronie szczypiorku) i postaw cebulę korzonkiem do góry. Ponacinaj cebulę co centymetr, tak jak na wideo. Porozkładaj delikatnie płatki cebuli i przełóż ją do miski z mąką. Dokładnie obtocz cebulę w mące, starając się dotrzeć w każde zagłębienie. Następnie zanurz cebulę w jajku z mlekiem, a potem ponownie obtocz ją w mące. Tak przygotowaną cebulę smaż na głębokim oleju, aż nabierze jasnobrązowego koloru. Podawaj od razu z ulubionym dipem.
-
Sałata szybko więdnie? Znamy trik, dzięki któremu możesz przechowywać ją nawet przez miesiąc
-
Jak kroić, siekać i filetować jak szef kuchni? Te triki ułatwią ci przygotowanie w domu posiłków
-
Młoda kapusta - sprawdź proste i pyszne przepisy
-
Whisky czy whiskey? Solo czy z... colą? Jak kupować? Opowiada najpopularniejszy polski koneser
-
Gastronomia apeluje o otwarcie ogródków. IGGP wylicza rządowe wsparcie. "Rząd udaje, że pomaga"
- Biszkopt kakaowy, bita śmietana i dżem to składniki: a) karpatki; b) stefanki; c) wuzetki?
- Przekąski do wieczornego maratonu. Zostawcie już ten nudny popcorn
- Lubicie cinnamon rolls? Te w wersji truskawkowej podbiją wasze serca [PRZEPIS]
- Rozpoznasz, czy to normalne jedzenie czy trucizna? Pomylić się można tylko raz
- Jak wydobyć miąższ z awokado bez użycia noża? Banalny trik z internetu