Ciastka Usta z jabłkami
Składniki:
2 jabłka
250 g mąki
250 g twarogu
250 g masła
1 opakowanie cukru waniliowego (10 g)
Dodatkowo:
Cukier puder
Sposób przygotowania:
W dużej misce umieść mąkę, twaróg, pokrojone w kostkę masło oraz cukier waniliowy i zagnieć elastyczne i w miarę jednolite ciasto (mogą pozostać niewielkie grudki twarogu). Owiń ciasto folią spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki.
Jabłka obierz ze skórki i pokrój na półplasterki o szerokości około pół centymetra. Schłodzone ciasto wyłóż na oprószony mąką blat. Rozwałkuj na placek o grubości 0,5 centymetra i przy pomocy szklanki lub okrągłej foremki powycinaj w nim kółka. Na każdym kółku ułóż po kawałku jabłka i złóż ciasto na pół. Przełóż ciastka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach C przez około 20 minut, aż ciastka ładnie się zrumienią. Podawaj oprószone cukrem pudrem.
-
Nigdy więcej wysuszonej jajecznicy. Szef kuchni zdradza, by dodać składnik, który na pewno macie w lodówce
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
Kwiat w galaretce wygląda wprost olśniewająco. A jak go zrobić? To nie takie trudne, ale trzeba trochę cierpliwości
-
Polskie pierogi hitem sprzedaży w Niemczech. Pomógł lockdown
-
Dziennikarz z USA zdradza przepis na kopytka. Bardzo podobny do "naszego", ale jest różnica
- Lepsze traktowanie pracowników, którzy się zaszczepią? W USA Lidl dopłaci do pensji
- Dlaczego Polacy mają taką obsesję na punkcie cukru? To wina znanego reportażysty
- Prezes PFR nieoficjalnie o otwarciu restauracji: "Będzie to możliwe w maju"
- Ryż na mleku - słodkie wspomnienie babcinej kuchni. Próbowaliście w wersji babeczkowej? [PRZEPIS]
- Pesto - smak włoskiej bazylii