Składniki:
4 duże upieczone ziemniaki
1 łyżka masła
5 łyżek mleka
250 g mielonej wołowiny
1 cebula
150 g mrożonej marchewki z groszkiem
1 łyżka mąki
1 szklanka bulionu
sól
pieprz
olej
Dodatkowo:
Rękaw cukierniczy
Szeroka tylka cukiernicza w kształcie gwiazdki
Sposób przygotowania:
Na dużej patelni rozgrzej odrobinę oleju. Dodaj cebulę pokrojoną w kostkę oraz mieloną wołowinę. Dopraw solą i pieprzem i smaż, aż całość się zrumieni. Dodaj marchewkę z groszkiem i smaż kilka minut, aż warzywa zmiękną. Dodaj mąkę i wymieszaj, tak aby wszystkie składniki dokładnie się nią pokryły. Wlej bulion, wymieszaj i gotuj, aż sos zgęstnieje.
Z upieczonych, leżących na płasko ziemniaków, odetnij wierzch. Wydrąż środek ziemniaków, zostawiając około półcentymetrowe ścianki (tak aby ziemniaki zachowały swoją formę). Wypełnij ziemniaki przygotowanym wcześniej farszem mięsnym.
Wydrążone środki ziemniaków ugnieć z dodatkiem masła i mleka na gładkie puree. Przełóż puree do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciśnij na wierzch nafaszerowanych ziemniaków. Piecz około 25 minut w temperaturze 180 stopni C, aż wierzch delikatnie się zrumieni.