Wytrawna przekąska - róża z ricottą
Nie ma róży bez kolców, chyba że zrobisz ją sobie samodzielnie. Wcale nie namawiamy cię do kupowania czerwonej krepiny i kleju. Wystarczy kruche ciasto i ricotta.
Składniki:
1 opakowanie kruchego ciasta (na tartę)
1 jajko
150 g ricotty
100 g fety
6 suszonych pomidorów
garść posiekanej świeżej mięty
pieprz
Sposób przygotowania:
Ricottę oraz fetę utrzyj na gładką masę. Dodaj drobno posiekane suszone pomidory oraz świeżą miętę i dopraw pieprzem. Z arkusza kruchego ciasta wytnij koło odmierzając od miseczki. Natnij powstały placek z czterech stron zatrzymując się około 2 centymetrów od środka. Na środek nałóż czubatą łyżkę farszu i owiń farsz ciastem. Posmaruj całość roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz około 15-20 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni.
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
Najważniejsze z nowalijkami jest to, by ich nie zmaltretować i przez to nie schrzanić
-
Sałata szybko więdnie? Znamy trik, dzięki któremu możesz przechowywać ją nawet przez miesiąc
-
Młoda kapusta - sprawdź proste i pyszne przepisy
-
Przekąski do wieczornego maratonu. Zostawcie już ten nudny popcorn
-
Jak kroić, siekać i filetować jak szef kuchni? Te triki ułatwią ci przygotowanie w domu posiłków
- Sernik z mlekiem w proszku - delikatny i puszysty. Jak go zrobić? Mamy przepis
- Biszkopt kakaowy, bita śmietana i dżem to składniki: a) karpatki; b) stefanki; c) wuzetki?
- Lubicie cinnamon rolls? Te w wersji truskawkowej podbiją wasze serca [PRZEPIS]
- Gastronomia apeluje o otwarcie ogródków. IGGP wylicza rządowe wsparcie. "Rząd udaje, że pomaga"
- Rozpoznasz, czy to normalne jedzenie czy trucizna? Pomylić się można tylko raz