Przybij piątkę, czyli cupcake łapa niedźwiedzia
Składniki:
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
1 łyżka kawy zbożowej lub kakao
1 szklanka (190 g) cukru
1 łyżka cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 duże jajka (L)
170 ml mleka
150 g masła
150 g czekolady (dowolnej, deserowej, mlecznej, białej lub gorzkiej)
Oraz:
serek ricotta
ciastka w czekoladzie
orzechy w czekoladzie
wiórki kokosowe
Sposób przygotowania:
Rozpuść masło. Do miski przesiej mąkę. Dodaj sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, kakao, kawę zbożową i cukier. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Do mniejszej miski wbij jajka, wlej mleko i wymieszaj. Do suchych składników dodaj jajka z mlekiem i rozpuszczone masło i całość wymieszaj. Następnie dodaj pokrojoną czekoladę i wymieszaj. Przełóż do formy na muffinki wysmarowanej masłem, albo wyłożonej papilotkami. Piecz 30 min w 180 st C. Piecz do momentu aż patyczek wbity w muffinka po wyjęciu będzie suchy. Gdy muffinki ostygną posmaruj je serkiem ricotta, albo mascarpone, albo innym śmietanowym serkiem. Następnie przyklej do serka czekoladowe ciasteczko i 3 - 4 orzeszki w czekoladzie lub czekoladowe draże. Następnie maczaj je w wiórkach kokosowych, tak aby przykleiły się do serka.
-
Będzie odmrażanie gastronomii? Wiceminister rozwoju o możliwości otwarcia knajp. Bardzo ostrożnie
-
Desery jak za dawnych lat. Przypominamy receptury z babcinej kuchni
-
"Na stoku zarazić się nie da". Ale to, co dzieje się w knajpie... Obostrzenia nie obowiązują wszystkich?
-
Superproste ciasto, które posmakuje wszystkim? Szykujcie marmoladę
-
Co na obiad w piątek? Przepisy na kotlety bez mięsa
- Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
- Ciepłe, pyszne i pełne wartościowych składników. Idealne śniadanie z Sante!
- W "New York Times" opublikowano przepis na carbonarę z pomidorami. Włosi: "Zatrzymajcie to szaleństwo"
- Rolada z luzowanych udek z kurczaka na kremowym puree ziemniaczanym ze szczypiorkiem
- Kurczak w maśle ziołowym pieczony na warzywach korzeniowych