Przybij piątkę, czyli cupcake łapa niedźwiedzia

Niektóre cupcake'i są piękne, ale wyglądają jak z plastiku. Nasze są piękne, ale robiąc je inspirowaliśmy się dziką naturą. Idealne dla tych z temperamentem niedźwiedzia - haps muffinka i 15 minut drzemki.
Zobacz wideo

Składniki:
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
1 łyżka kawy zbożowej lub kakao
1 szklanka (190 g) cukru
1 łyżka cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 duże jajka (L)
170 ml mleka
150 g masła
150 g czekolady (dowolnej, deserowej, mlecznej, białej lub gorzkiej)

Oraz:
serek ricotta
ciastka w czekoladzie
orzechy w czekoladzie
wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:
Rozpuść masło. Do miski przesiej mąkę. Dodaj sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, kakao, kawę zbożową i cukier. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Do mniejszej miski wbij jajka, wlej mleko i wymieszaj. Do suchych składników dodaj jajka z mlekiem i rozpuszczone masło i całość wymieszaj. Następnie dodaj pokrojoną czekoladę i wymieszaj. Przełóż do formy na muffinki wysmarowanej masłem, albo wyłożonej papilotkami. Piecz 30 min w 180 st C. Piecz do momentu aż patyczek wbity w muffinka po wyjęciu będzie suchy. Gdy muffinki ostygną posmaruj je serkiem ricotta, albo mascarpone, albo innym śmietanowym serkiem. Następnie przyklej do serka czekoladowe ciasteczko i 3 - 4 orzeszki w czekoladzie lub czekoladowe draże. Następnie maczaj je w wiórkach kokosowych, tak aby przykleiły się do serka.

Więcej o: