Poręczne mini szarlotki na kilka hapsów
Składniki:
1 opakowanie kruchego ciasta
2 jabłka
3 łyżki brązowego cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1 jajko
1 cytryna
1/2 szklanki cukru pudru
Sposób przygotowania:
Jabłka obierz i pokrój w niedużą kostkę. Przełóż je na patelnię, dodaj brązowy cukier, cynamon oraz sok wyciśnięty z 1/2 cytryny. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż cukier się skarmelizuje, a jabłka zmiękną.
Z gotowego arkusza kruchego ciasta wytnij 6 jak największych prostokątów. Trzy prostokąty posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wyłóż na nie podsmażone jabłka i przykryj pozostałymi kawałkami ciasta.
v Dokładnie zlep brzegi przy pomocy widelca oraz ponakłuwaj wierzch ciasta w kilku miejscach. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz około 15 minut w 180 stopniach C, aż ciasto się zrumieni.
Przygotuj lukier. Cukier puder wymieszaj z 3 łyżkami płynu pozostałego na patelni po smażeniu jabłek oraz odrobiną soku z cytryny. Polej nim upieczone ciastka.
-
W "New York Timesie" opublikowano przepis na carbonarę z pomidorami. Włosi oburzeni
-
Spleśniały sernik i surowy kurczak, które dobrze smakują? Szef kuchni tworzy niezwykle... nieapetyczne desery
-
Będzie odmrażanie gastronomii? Wiceminister rozwoju o możliwości otwarcia knajp. Bardzo ostrożnie
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
"Na stoku zarazić się nie da". Ale to, co dzieje się w knajpie... Obostrzenia nie obowiązują wszystkich?
- Planujemy święta. Inspiracje wielkanocne na dania z jajkami [PRZEPISY]
- Rząd nagrał spot o tarczy antykryzysowej w restauracji. Właściciele: "Kompletna fikcja". Teraz się tłumaczą
- Ciasto a la mleczna kanapka. Mamy prosty przepis na domową wersję
- Jak będzie wyglądać Wielkanoc 2021? Eksperci nie mają złudzeń. Raczej czekają nas obostrzenia
- Ciepłe, pyszne i pełne wartościowych składników. Idealne śniadanie z Sante!