Kubeczki ziemniaczane z jajkiem - śniadanie bez brudzenia talerzy

Taka sytuacja: robisz imprezę z nocowaniem. Rano chcesz zaserwować śniadanie, ale w swojej kawalerce nie masz miejsca, żeby wszystkich usadzić. Robisz jajka w kubeczkach z ziemniaków i każdy je na stojąco. Problem z głowy i z brzucha.PS: Kolejną zaletą tego przepisu jest dostępność składników - nikt w trakcie imprezy nie zje w nocy surowych ziemniaków i jajek (chyba).
Zobacz wideo

Składniki:
6 niewielkich ziemniaków
6 jajek
1/3 szklanki tartego parmezanu
sól
pieprz
szczypiorek do ozdoby

Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posól, odstaw na 10 minut, po czym odciśnij ziemniaki z nadmiaru wody. Wymieszaj ziemniaki z parmezanem i dopraw pieprzem. Silikonowe foremki na muffiny wypełnij cienką warstwą masy ziemniaczanej. Piecz około 20-25 minut w 180 stopniach C. Wyjmij wstępnie upieczone koszyczki ziemniaczane i wbij do każdego po jajku. Piecz, aż jajka się zetną - około 8-10 minut.

Więcej o:
Copyright © Agora SA