Trzy smaki w jednym wypieku - wytrawna chałka
Składniki:
500 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
350 ml ciepłego mleka (300 ml + 50 ml)
4 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
3 łyżki roztopionego masła
Na nadzienie:
40 g roztopionego masła
2 garści posiekanych suszonych pomidorów
2 garści posiekanych czarnych oliwek
2 garści posiekanego szczypiorku
Dodatkowo:
1 jajko
Sposób przygotowania:
W niewielkiej miseczce umieść drożdże. Dodaj łyżeczkę cukru oraz 50 ml ciepłego mleka, wymieszaj i odstaw na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Do dużej miski wsyp mąkę, pozostały cukier i sól. Wlej pozostałe mleko i roztopione masło oraz dodaj zaczyn drożdżowy. Wymieszaj wszystkie składniki i zacznij zagniatać.
Gdy ciasto zacznie odstawać od miski, przełóż je na stolnicę i zagniataj jeszcze kilka minut, aż stanie się jednolite i elastyczne. Przełóż ciasto do miski wysmarowanej olejem, przykryj folią spożywczą i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto wyrośnie, przełóż je na stolnicę, pozagniataj jeszcze przez chwilę i podziel na 3 części. Rozwałkuj je, tak aby otrzymać trzy, jak najdłuższe pasy ciasta. Każdy kawałek ciasta posmaruj roztopionym masłem i posyp innym dodatkiem - suszonymi pomidorami, oliwkami, szczypiorkiem. Zwiń kawałki ciasta w rulony, połącz ich końcówki (tylko z jednej strony) i zapleć warkocz.
Tak przygotowaną chałkę przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Wyrośniętą chałkę posmaruj dokładnie roztrzepanym jajkiem i piecz ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
-
Opakowanie po lodach za kilka tysięcy złotych? Produkt reklamowany przez youtuberów hitem sprzedaży
-
Obierasz kiwi? Okazuje się, że być może od lat robisz to całkiem niepotrzebnie
-
Robert Makłowicz: "Nie gotuje się w ogóle parówek". Ale pękanie to tylko połowa problemu
-
Sałata szybko więdnie? Znamy trik, dzięki któremu możesz przechowywać ją nawet przez miesiąc
-
Lekki obiad po świętach. Co przygotować, gdy mamy dość tłustych potraw? [PRZEPISY]
- Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
- Świętuj Dzień Czekolady z Terravitą!
- Makaron Barilla jako "miłość w gestach"
- 12 kwietnia to ważna data dla łasuchów. Jak godnie świętować Dzień Czekolady? Mamy kilka kuszących przepisów
- Najważniejsze z nowalijkami jest to, by ich nie zmaltretować i przez to nie schrzanić