Warkocze drobiowe - kuszący splot
Składniki:
2 piersi z kurczaka
10 plasterków boczku
1 pęczek szczypiorku
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka pokrój wzdłuż na paski. Przełóż mięso do miski i wymieszaj z olejem oraz wszystkimi przyprawami. Wstaw na co najmniej 30 minut do lodówki.
Między dwa kawałki zamarynowanego kurczaka wkładaj po plasterku boczku oraz po dwa źdźbła szczypiorku. Zepnij wszystko z jednej strony wykałaczką, zapleć w dość ciasny warkocz i ponownie zepnij końcówkę wykałaczką.
Tak przygotowane warkocze drobiowe przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C. Czas pieczenia zależy od grubości warkoczy.
-
Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
Co na obiad w piątek? Przepisy na kotlety bez mięsa
-
Toruńska knajpa nie obsługuje policjantów. Komentujący podzieleni. Właściciele: Plakat nie zniknie, zdania nie zmienimy
-
Desery jak za dawnych lat. Przypominamy receptury z babcinej kuchni
- Szagówki, tarcioki, szaraki czyli kluskowy atlas Polski
- Kobiety-rakiety polskiej gastronomii
- Gastronomia otworzy się po Wielkanocy? "Jest wstępna zgoda"
- Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Kampania promocyjna serków homogenizowanych OSM Piątnica