Przemycanie warzyw - te pulpety są w tym ekspertami [HAPS KIDS]
Składniki:
500 g mielonego mięsa z indyka
1 jajko
1 cebula
2 łyżki bułki tartej
garść tartego parmezanu
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka musztardy
kilka różyczek brokułu
kilka małych pieczarek
1 szklanka bulionu (ewentualnie wody)
olej
Sposób przygotowania:
W niewielkim garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Na wrzątek wrzuć pieczarki i gotuj 5 minut. Po tym czasie dodaj brokuły i gotuj przez kolejne 5 minut. Zdejmij z ognia i odcedź warzywa.
Cebulę pokrój w drobną kostkę i usmaż na złoto na niewielkiej ilości oleju. W dużej misce wymieszaj mięso z jajkiem, podsmażoną cebulą, parmezanem, bułką tartą, musztardą oraz przyprawami. Rękoma nabieraj porcje masy mięsnej wielkości śliwki, w środek wkładaj po różyczce brokułu lub pieczarce i formuj okrągłe pulpety.
Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Przesmaż pulpety z obu stron, aż delikatnie się zrumienią, po czym wlej na patelnię szklankę bulionu. Duś całość pod przykryciem przez 5 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
Kiełbasa kiełbasie nierówna. Jak kupić taką dobrej jakości? Co z parówkami? Są warte złej sławy? Sprawdzamy
-
Racuchy lubią prawie wszyscy. Mamy wspaniały przepis na wersję budyniową
-
Polskie pierogi hitem sprzedaży w Niemczech. Pomógł lockdown
-
Lody o smaku Majonezu Kieleckiego to hit internetu. Lodziarnia prowadzi sprzedaż na wynos
- Kuchnia polska nie ma przed tobą tajemnic? Zaraz to sprawdzimy
- Domowy kompostownik z dżdżownicami i zmywaki robione na drutach - nietypowe pomysły na typowe problemy ekologiczne
- Kwiat w galaretce wygląda wprost olśniewająco. A jak go zrobić? To nie takie trudne, ale trzeba trochę cierpliwości
- Złota Wiśnia i Śliwka Nałęczowska - dla najbliższych sercu
- Śniadanie musi być - o tym, dlaczego śniadanie to podstawa