Przemycanie warzyw - te pulpety są w tym ekspertami [HAPS KIDS]

Twoje dziecko lubi mięso ale trudno je namówić do jedzenia warzyw? Mamy na to sprytny sposób! Zrób pulpeciki z ukrytymi w środku pieczarkami i brokułami. Nawet stroniące od "zielonego" maluchy, będą ciekawe, co chowasz w środku.
Zobacz wideo

Składniki:
500 g mielonego mięsa z indyka
1 jajko
1 cebula
2 łyżki bułki tartej
garść tartego parmezanu
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka musztardy
kilka różyczek brokułu
kilka małych pieczarek
1 szklanka bulionu (ewentualnie wody)
olej

Sposób przygotowania:
W niewielkim garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Na wrzątek wrzuć pieczarki i gotuj 5 minut. Po tym czasie dodaj brokuły i gotuj przez kolejne 5 minut. Zdejmij z ognia i odcedź warzywa.
Cebulę pokrój w drobną kostkę i usmaż na złoto na niewielkiej ilości oleju. W dużej misce wymieszaj mięso z jajkiem, podsmażoną cebulą, parmezanem, bułką tartą, musztardą oraz przyprawami. Rękoma nabieraj porcje masy mięsnej wielkości śliwki, w środek wkładaj po różyczce brokułu lub pieczarce i formuj okrągłe pulpety.
Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Przesmaż pulpety z obu stron, aż delikatnie się zrumienią, po czym wlej na patelnię szklankę bulionu. Duś całość pod przykryciem przez 5 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Więcej o:
Copyright © Agora SA