Śliwka z niespodzianką w czekoladzie

Miłość jest jak czekolada - słodka i szybko się kończy. No chyba, że jest to miłość do czekolady - ta nie opuści nas aż do śmierci <3.
Zobacz wideo

Składniki:
1 gorzka czekolada
1 łyżka oleju
100 g migdałów bez skórki
90 g cukru pudru
3 łyżki wody
kilka suszonych śliwek

Dodatkowo:
Silikonowa forma na kostki do lodu w kształcie serduszek

Sposób przygotowania:
Czekoladę z dodatkiem oleju rozpuść w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Nalej po łyżeczce rozpuszczonej czekolady do każdego otworu w silikonowej foremce i rozprowadź po bokach obracając formą na różne strony. Możesz sobie również pomóc pędzelkiem. Wstaw foremkę do zamrażarki na 10 minut.

Migdały i cukier puder umieść w blenderze i zmiksuj na drobny proszek. Dodaj wodę i ponownie zmiksuj, do otrzymania, plastycznej, gęstej masy. Powstałą masę marcepanową nałóż do foremki, wypełniając każdy otwór do 2/3 wysokości. Śliwki pokrój na mniejsze kawałki i powciskaj je w masę marcepanową. Na koniec wylej kolejną warstwę rozpuszczonej wcześniej czekolady.

Wypełnioną foremkę wstaw na 10 minut do zamrażarki. Przed wyjęciem czekoladek porozciągaj formę na wszystkie strony, aby czekolada z łatwością odeszła od brzegów.

Więcej o: