Ciasto leśny mech, które nie schodzi z podium

Są takie ciasta, które należałoby nazwać leśne dziadki*. Robi się je od dekady, chociaż walce nie są super. Ciasto mech jest za to tylko leśne, bez dziadka. Od kilku sezonów wciąż zachwyca.
* Redakcja nie miała na myśli żadnego konkretnego dziadka ani dziadków.
Zobacz wideo

Składniki:
250 g świeżego szpinaku
1 szklanka oleju
4 jajka
1 szklanka cukru
2 1/2 szklanki mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Na krem:
500 ml śmietanki 36%
2 opakowania fixu do śmietany
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:
Owoc granatu

Sposób przygotowania:
Umyty i osuszony szpinak zmiksuj z olejem przy pomocy blendera. W dużej misce umieść jajka oraz cukier i ubij mikserem na jasną i puszystą masę. Zajmie to około 5 minut. Dodaj rozdrobniony szpinak i miksuj, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Na koniec przesiej do miski mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą i dokładnie wymieszaj.

Przełóż masę do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Piecz około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Jeśli wierzch ciasta rumieni się zbyt mocno, przykryj go folią spożywczą na czas dalszego pieczenia. Ciasto jest gotowe, kiedy patyczek wbity w jego środek pozostaje suchy. Całkowicie wystudź ciasto przed krojeniem.

W międzyczasie przygotuj krem. Porządnie schłodzoną śmietankę ubijaj mikserem na wolnych obrotach. Kiedy zacznie gęstnieć dodaj ekstrakt waniliowy, śmietan-fix oraz cukier puder. Miksuj dalej, aż do otrzymania konsystencji gęstego kremu. Wstaw do lodówki.

Wyjmij ostudzone ciasto z tortownicy i odkrój po kilka milimetrów naokoło ciasta, aby odsłonić zielony miąższ. Przekrój ciasto poziomo na 2/3 wysokości. Zabierz górny blat i wyjmij z niego jak najwięcej miękkiego, zielonego miąższu. Na dolny blat nałóż grubą warstwę przygotowanego wcześniej kremu i posyp na wierzchu zielonymi okruszkami. Udekoruj całość pestkami granatu.

Więcej o: