Stojące makarony cannelloni, które wyglądają jak plaster miodu
Składniki:
750 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
2 cebule
1 duża marchewka
3 łodygi selera naciowego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka oregano
150 ml czerwonego wytrawnego wina
2 puszki krojonych pomidorów
0,5 l ciepłego mleka
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
2 opakowania makaronu cannelloni
100 g tartej mozzarelli
sól
pieprz
olej
Sposób przygotowania:
Przygotuj sos boloński: Cebulę, marchewkę oraz selera naciowego pokrój w drobną kostkę. Czosnek pokrój w plasterki. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Wrzuć cebulę, marchewkę, selera i czosnek i smaż kilka minut, aż warzywa zmiękną. Dodaj tymianek i oregano i smaż jeszcze minutę. Dodaj mięso mielone i smaż, często mieszając, aż cała woda odparuje i mięso delikatnie się zrumieni. Dopraw mięso solą i pieprzem. Wlej wino, zamieszaj i zaczekaj, aż odparuje. Dołóż pomidory z puszki i duś całość około 30 minut na wolnym ogniu, aż pomidory rozpadną się i sos mocno zgęstnieje. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
Przygotuj sos beszamelowy: W rondelku rozpuść dwie łyżki masła, dodaj mąkę i przesmaż około minuty na małym ogniu, uważając aby nie przypalić zasmażki. Dolej ciepłe mleko i przy pomocy trzepaczki energicznie wymieszaj. Często mieszając doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje i stanie się zawiesisty. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Zapiecz canellonni: Przygotuj garnek o średnicy około 18 cm, nadający się do zapiekania - powinien być cały ze stali, bez żadnych elementów, które mogą się uszkodzić pod wpływem wysokiej temperatury np. z plastiku lub drewna. Na spód garnka wlej kilkucentymetrową warstwę sosu bolońskiego. Na sosie rozstaw pionowo makaron. Wypełnij rurki pozostałym sosem bolońskim. Następnie dopełnij makaron beszamelem i posyp po wierzchu mozzarellą. Piecz około 40 minut w 180 stopniach C. Jeśli wierzch mocno się zrumieni przykryj go folią aluminiową na czas dalszego pieczenia.
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
-
Myjesz jajka przed włożeniem do lodówki? Mogą się szybciej zepsuć
-
Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
-
Dlaczego rosół mętnieje? Powodów jest kilka [PORADNIK]
- Szagówki, tarcioki, szaraki czyli kluskowy atlas Polski
- Kobiety-rakiety polskiej gastronomii
- Gastronomia otworzy się po Wielkanocy? "Jest wstępna zgoda"
- Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Kampania promocyjna serków homogenizowanych OSM Piątnica