Pudding ryżowy z owocami
Składniki:
200 g białego ryżu
650 ml wody
6 łyżek cukru
1 laska wanilii
1 puszka mleka kokosowego
1 łyżka kakao
Dodatkowo:
3 śliwki (zamiennie można użyć brzoskwiń lub nektarynek)
2 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
Ryż dokładnie przepłucz, wsyp do rondla i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu, często mieszając, aż ryż wchłonie większość wody. Dodaj cukier, ziarna wyłuskane z laski wanilii i wlej mleko kokosowe. Gotuj, często mieszając, aż ryż będzie miękki, a całość znacznie zgęstnieje i nabierze kremowej konsystencji. Zajmie to około 7-10 minut.
Przy pomocy chochli wyjmij z rondla i przełóż do miski 1/5 masy. Do pozostałej w rondlu masy dodaj łyżkę kakao, porządnie wymieszaj i zdejmij z ognia. Odstaw na chwilę obie wersje puddingu do przestygnięcia.
Przygotuj owoce. Śliwki wydryluj i pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni rozsyp dwie łyżki cukru. Podgrzewaj, aż cukier rozpuści się i lekko zarumieni i dorzuć śliwki. Smaż przez kilka minut, co jakiś czas mieszając, aż warstwa karmelu dokładnie pokryje owoce. W salaterkach układaj warstwy jasnego i kakaowego puddingu. Na wierzch wyłóż karmelizowane śliwki.
-
Najważniejsze z nowalijkami jest to, by ich nie zmaltretować i przez to nie schrzanić
-
Sałata szybko więdnie? Znamy trik, dzięki któremu możesz przechowywać ją nawet przez miesiąc
-
Przekąski do wieczornego maratonu. Zostawcie już ten nudny popcorn
-
Młoda kapusta - sprawdź proste i pyszne przepisy
-
Sernik z mlekiem w proszku - delikatny i puszysty. Jak go zrobić? Mamy przepis
- Biszkopt kakaowy, bita śmietana i dżem to składniki: a) karpatki; b) stefanki; c) wuzetki?
- Lubicie cinnamon rolls? Te w wersji truskawkowej podbiją wasze serca [PRZEPIS]
- Gastronomia apeluje o otwarcie ogródków. IGGP wylicza rządowe wsparcie. "Rząd udaje, że pomaga"
- Rozpoznasz, czy to normalne jedzenie czy trucizna? Pomylić się można tylko raz
- Jak wydobyć miąższ z awokado bez użycia noża? Banalny trik z internetu