Rozkoszne jabłka pod kruszonką
Lubisz wygrzewać się pod pierzynką, nawet jak nie zamierzasz kłaść się spać? Zrozum też jabłka, że lubią siedzieć sobie pod kruszonką. A wiesz jaką radość przynosi jedzenie jabłek pod kruszonką siedząc pod pierzynką? My nie wiemy, ale pewnie warto sprawdzić.
Składniki:
3 jabłka
100 g mąki pszennej
50 g drobnego cukru
50 g zimnego masła
garść płatków migdałowych
cytryna
cynamon
cukier
Dodatkowo
Bita śmietana lub lody
Sposób przygotowania:
W misce umieść mąkę, drobny cukier oraz zimne masło pokrojone w kostkę i energicznie ucieraj składniki w dłoniach, aż powstaną grudki ciasta. Jabłka obierz ze skórki, przekrój na połowy, a następnie pokrój na plasterki. Przełóż jabłka do żaroodpornej formy (lub kilku mniejszych), skrop sokiem z cytryny, posyp cukrem i delikatnie oprósz cynamonem. Na jabłkach rozłóż warstwę kruszonki i posyp całość płatkami migdałów. Zapiekaj około 10-15 minut w temperaturze 180 stopni, aż kruszonka ładnie się zrumieni. Podawaj na ciepło z bitą śmietaną lub gałką lodów.
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
W "New York Timesie" opublikowano przepis na carbonarę z pomidorami. Włosi oburzeni
-
Spleśniały sernik i surowy kurczak, które dobrze smakują? Szef kuchni tworzy niezwykle... nieapetyczne desery
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
Będzie odmrażanie gastronomii? Wiceminister rozwoju o możliwości otwarcia knajp. Bardzo ostrożnie
-
"Na stoku zarazić się nie da". Ale to, co dzieje się w knajpie... Obostrzenia nie obowiązują wszystkich?
- Planujemy święta. Inspiracje wielkanocne na dania z jajkami [PRZEPISY]
- Rząd nagrał spot o tarczy antykryzysowej w restauracji. Właściciele: "Kompletna fikcja". Teraz się tłumaczą
- Ciasto a la mleczna kanapka. Mamy prosty przepis na domową wersję
- Jak będzie wyglądać Wielkanoc 2021? Eksperci nie mają złudzeń. Raczej czekają nas obostrzenia
- Ciepłe, pyszne i pełne wartościowych składników. Idealne śniadanie z Sante!