Kalafior z rumieńcem
Składniki:
1 kalafior
1 szklanka jogurtu greckiego
1/2 cytryny (skórka i sok)
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki chili
Sposób przygotowania:
Z kalafiora usuń zewnętrzne liście i przytnij głąb. W dużej misce wymieszaj jogurt ze wszystkimi przyprawami. W powstałej marynacie dokładnie obtocz kalafiora, pomagając sobie pędzelkiem aby dotrzeć do wszystkich zakamarków. Przełóż kalafiora do natłuszczonej formy do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Piecz około 40-50 minut, aż na kalafiorze utworzy się brązowa skorupka, a w środek z łatwością będzie wchodził drewniany patyczek. Jeśli kalafior zrumieni się zbyt szybko, przykryj go folią aluminiową na czas dalszego pieczenia.
-
Racuchy lubią prawie wszyscy. Mamy wspaniały przepis na wersję budyniową
-
Zostało ci trochę chleba? Zapomnij o bułce tartej, a tym bardziej o wyrzucaniu. Zrób pizzę zero waste
-
Pączki hiszpańskie - wspaniała alternatywa dla naszego klasyku. Idealne na karnawał i tłusty czwartek [PRZEPIS]
-
Restauracja Magdy Gessler otwarta pomimo zakazu. Restauratorka: "Nie zgadzam się z postanowieniem"
-
Sernik jak ser z dziurami. Przepis na niebanalny deser robi furorę w sieci
- Duża paczka Familijnych na filmową domówkę
- Magda Gessler zmienia zdanie o otwieraniu knajp wbrew przepisom: "Ludzie muszą coś zrobić, żeby rząd zaczął myśleć o ludziach"
- Pieczecie własne chleby? Mamy genialny przepis na pięcioskładnikową wersję na piwie
- Wykwintność i prostota w jednym, czyli karnawał z Appetitą!
- DIETA DLA MÓZGU: Dietetyk ujawnia, jak dobra dieta może poprawić nasze zdrowie psychiczne