Kalafior z rumieńcem

Czy zawsze zastanawiało cię, dlaczego kalafior jest biały skoro wszystkie warzywa i owoce mają jakiś kolor? Nas też i nie możemy się z tym pogodzić. Dlatego tak przyrządzamy to warzywo, żeby nabrało rumieńców.
Zobacz wideo

Składniki:
1 kalafior
1 szklanka jogurtu greckiego
1/2 cytryny (skórka i sok)
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki chili

Sposób przygotowania:
Z kalafiora usuń zewnętrzne liście i przytnij głąb. W dużej misce wymieszaj jogurt ze wszystkimi przyprawami. W powstałej marynacie dokładnie obtocz kalafiora, pomagając sobie pędzelkiem aby dotrzeć do wszystkich zakamarków. Przełóż kalafiora do natłuszczonej formy do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Piecz około 40-50 minut, aż na kalafiorze utworzy się brązowa skorupka, a w środek z łatwością będzie wchodził drewniany patyczek. Jeśli kalafior zrumieni się zbyt szybko, przykryj go folią aluminiową na czas dalszego pieczenia.

Więcej o:
Copyright © Agora SA